Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri locale București 2024. Ce promit principalii candidați la alegerile din 9 iunie pentru Primăria Capitalei

Extinderea metroului până în Voluntari, înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, tunel subteran ca în Boston și transport gratuit pentru toții cetățenii din București cu mijloacele STB. Sunt câteva din promisiunile principalilor candidați la funcția de primar general al Bucureștiului.

Bucureștenii sunt chemații la urne pe 9 iunie, pentru a alege primarul Capitalei.

Gabriela Firea vrea extinderea metroului până în Voluntari

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, și-a prezentat sâmbătă programul de guvernare locală 2024-2028. Printre proiectele propuse se numără un aeroport în sudul Bucureștiului și o sală multifuncţională cu o capacitate de 20.000 de locuri, pentru evenimente culturale, potrivit Agerpres.

În privința traficului şi infrastructurii, programul Gabrielei Firea vrea, printre altele, dezvoltarea şi extinderea reţelei de metrou şi crearea unei noi reţele de tip inelar radială, care va interconecta Bucureştiul cu Ilfovul. Este vorba despre 14 noi staţii de metrou pe magistrala M4, spre Gara Progresul, extinderea magistralei M2, până în oraşul Voluntari, în nordul Bucureştiului.

Chiar dacă Metrorex se află în subordinea Ministerului Transporturilor, nu a Primăriei Capitalei, Firea promite construirea de noi magistrale - M7 - Bragadiru - Piaţa Unirii - Afumaţi, M8 - Semănătoarea - Piaţa Rahova - Toporaşi - Piaţa Sudului - Dristor.

De asemenea, în programul Gabrielei Firea se vorbește despre construirea unui aeroport în Sudul Bucureştiului, în colaborare cu Primăria Sectorului 4, precum și despre construirea de pasaje supraterane pentru fluidizarea circulaţiei/reducerea conflictului de trafic la intrările în Bucureşti şi în "punctele roşii".

Firea promite consolidarea clădirilor cu risc seismic

Totodată, Gabriela Firea își propune continuarea programului Autobuzul Şcolar, amenajarea tuturor parcurilor aflate în administrarea Primăriei Capitalei, reabilitarea peisagistică a marilor parcuri monument-istoric, realizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului 2024-2028 şi implementarea tuturor măsurilor pentru reducerea emisiilor din traficul rutier.

Candidatul PSD la Primăria Capitalei mai promite finalizarea procesului de expertizare tehnică a clădirilor din domeniul public şi privat încadrate în clasa I de risc seismic şi un program de atragere a fondurilor nerambursabile pentru consolidarea acestor clădiri.

Firea mai adaugă în program şi impunerea unui ritm rapid al lucrărilor de înlocuire a reţelei primare şi secundare de transport agent termic, astfel încât oraşul să nu fie blocat, dar şi dezvoltarea sistemului de termoficare prin construirea de noi CET-uri.

Pentru aceste obiective, Gabriela Firea ar dori să acceseze fonduri europene pentru modernizarea şi dezvoltarea sistemului de termoficare.

Firea promite continuarea proiectului ”Spitalul Metropolitan”

În programul Gabrielei Firea este inclusă construirea de creşe şi grădiniţe publice, cu program normal şi/sau prelungit, în colaborare cu primăriile de sector şi identificarea de soluţii pentru şcolile supraglomerate, astfel încât copiii să nu mai fie nevoiţi să înveţe în trei schimburi.

Totodată, Firea are şi un program pentru prevenirea şi combaterea consumului de substanţe interzise în şcoli.

Candidata PSD anunţă şi continuarea demersurilor de construire a Spitalului Metropolitan, proiect iniţiat în mandatul 2016-2020 (...), realizarea Centrului de Terapie cu Protoni, proiect iniţiat în 2019, proiectul "O şansă pentru cuplurile infertile" - FIV şi proiectele "Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente", "Newborn - Oncofertilitate" pentru persoanele diagnosticate cu cancer.

Ea susţine programe de protecţie socială pentru persoane cu dizabilităţi sau pentru victime ale violenţei în familie.

Totodată, în programul Gabrielei Firea figurează şi realizarea unui registru al tuturor spaţiilor aflate în administrarea municipiului Bucureşti, precum şi a unui regulament de exploatare a acestora, dar şi identificarea, inventarierea şi trecerea în patrimoniul public al municipiului Bucureşti a tuturor clădirilor şi terenurilor abandonate de mai mult de cinci ani.

Ce promite actualul primar, Nicușor Dan: înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje

Actualul primar al Capitalei, care candidează pentru un nou mandat, și-a prezentat priroitățile pentru București. Printre acestea: înlocuirea a 280 de kilometri de reţea de termoficare, achiziţionarea a 250 de noi tramvaie şi panouri digitale în 968 de staţii STB.

"Vom ajunge în 2028 ca jumătate din reţeaua principală de termoficare să fie înlocuită, iar proiectele în curs vizează partea cea mai afectată a reţelei. Există finanţare şi contracte de execuţie semnate pentru mare parte din lungimea vizată", a precizat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul PMB.

Alte obiective sunt: instalarea a 20 de centrale care să deservească puncte termice cu funcţionare deficitară, realizarea a 50% din sistemul SCADA de automatizare a punctelor termice şi realizarea a 50% din proiectul contorizării inteligente în scările blocurilor (sub rezerva finanţării din Fondul de Modernizare). În acest sens, au fost întocmite studiile de fezabilitate şi au fost depuse cereri de finanţare în valoare totală de 247 de milioane de euro.

Edilul general îşi propune să obţină finanţare în vederea înlocuirii altor 200 km reţea principală termoficare. Pentru acest obiectiv, compania municipală Termoenergetica a întocmit un studiu de fezabilitate, iar valoarea proiectului este de circa 400 milioane euro fără TVA.

250 de tramvaie noi, ținta actualului primar dacă mai câștiga un mandat

O altă ţintă este achiziţionarea a 250 de tramvaie noi, după ce Consiliul General a aprobat studiul de oportunitate pentru această investiţie în valoare de 4,3 miliarde lei.

"Am avut discuţii preliminare cu BEI şi cu Banca Mondială pentru cofinanţarea acestei investiţii. Finanţarea de 300 milioane euro obţinută de la BEI se referă inclusiv la tramvaie. (...) Aşteptăm deschiderea aplicaţiilor Programului Operaţional Regional pentru finanţarea din fonduri europene, condiţie pentru accesarea cofinanţării", a precizat edilul general.

Edilul general mai propune pentru un nou mandat realizarea sistemului de semaforizare inteligentă cu 544 de intersecţii conectate la un sistem central şi reabilitarea Podului Basarab, Pasajului Obor, Pasajului Lujerului, Podului Băneasa şi Pasajului Victoriei.

”Planul pentru București” al lui Sebastian Burduja

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, și-a prezentat programul electoral sub numele ”Planul pentru București”. Planul cuprinde, printre altele, propuneri referitoare la combaterea drogurilor, mutarea transportului în subteran, termoficarea, digitalizarea şi un Bucureşti verde.

Pentru combaterea consumului de droguri, candidatul PNL subliniat că un primar poate face asta în parteneriat cu Ministerul de Interne şi prin prezenţa poliţiştilor locali în proximitatea şcolilor.

O altă țintă vizată de Burduja este fluidizarea traficului. "Să ducem traficul în subteran şi să lăsăm oraşul pentru oameni", a arătat Burduja, dând ca exemplu efectul pe care l-a avut proiectul ”The Big Dig” din oraşul american Boston.

Liberalul a spus că îşi doreşte ca Bucureştiul să devină port la Dunăre.

"E un proiect la care ţin mult şi se numeşte 'Bucureştiul port la Dunăre'. Avem un canal Dunăre-Bucureşti, care e terminat în proporţie de cam 70%. Nimeni nu a fost în stare în 34 de ani să facă asta. Ideea nu e a comuniştilor, e de la Alexandru Ioan Cuza. Gândiţi-vă cum ar fi ca Bucureştiul să intre în liga oraşelor europene care sunt port la Dunăre: Budapesta, Belgrad, Viena, Bratislava. Aparţinem de acest club. Transportul pe apă, apropo, e cea mai ieftină formă de transport. Croazieră pe Dunăre Bucureşti-Viena? Sigur! Croazieră pe Dunăre Bucureşti - Delta Dunării? De ce nu? Am spus de la bun început, nu trebuie să ne mai propunem lucruri mici, mizele mici fac oamenii mici şi oraşe mici, mizele mari fac oamenii mari şi oraşe mari", a afirmat Burduja.

Burduja dorește și crearea unui parc nou, care să lege Parcul Izvor de parcul din jurul Palatului Parlamentului de parcul din faţa Academiei Române. De asemenea, liberalul susține și necesitatea construirii unor parcări subterane, dar şi la transformarea Pădurii Băneasa într-un parc urban.

O altă promisiune este crearea de 'fabrică de unicorni'. ”S-a întâmplat la Lisabona. Primăria de acolo a luat o zonă industrială veche, o fostă fabrică, şi a transformat-o într-un hub pentru start-up-uri.”, a explicat candidatul liberal.

”Contractul cu bucureștenii” - promisiunile lui Cristian Popescu Piedone

Cristian Popescu Piedone și-a prezentat programul în 12 puncte care se referă, printre altele, la atragerea de fonduri pentru administraţia locală, rezolvarea problemelor din trafic, termoficare, transformarea Bucureştiului într-un «smart city»:

  • Smart City
  • Infrastructură
  • Termoficare
  • Fonduri Europene
  • Urbanism
  • Revitalizare
  • Reducerea Poluării
  • Educație
  • Sănătate
  • Safe & ECO
  • Cultură
  • Business

La capitolul ”Smart City”, Piedone vrea monitorizarea traficului greu pe pasajele și podurile din București, prinimplementarea sistemelor de monitorizare video și a celor de cântărireautomată, implementarea serviciilor de Smart Parking pe toate străzile aflate înadministrarea Primăriei Capitalei, iluminarea inteligentă a trecerilor de pietoni și monitorizarea video a acestora.

Candidalul PUSL vrea și lansarea unei platforme unice, E-citizen, care să integrezeserviciile digitalizate la nivelul unei singure aplicații.

Pentru a încuraja bucureștenii să renunțe să se deplaseze în oraș cu mașinile personale, Piedone promite transport gratuit cu mijloacele de transport în comun ale STB, pentru cetățenii domiciliați în Municipiul București. Mai exact, cetățenii domiciliați în București vor primi, gratuit, din partea STB – PMB, unpermis de călătorie valabil 12 luni.

Parcări inteligente supraetajate pentru autovehiculele cetățenilor, cualimentare energetică pe baza panourilor fotovoltaice, un centru de îngrijire paleativă pentru cetățenii Municipiului București3, Centrul Integrat Antidrog, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, construirea de locuințe ecologice pentru tinerii din Capitală și construirea unui centru social pentru îmbunătățirea accesului la educație acopiilor care provin din comunitățile marginalizate - sunt alte promisiuni ale lui Cristian Popescu Piedone.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE