Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei români, blocați în Noua Caledonie. A fost declarată stare de urgență, după violențele din teritoriu francez

Trei cetățeni români se află în Noua Caledonie, unde a fost decretată stare de urgență din cauza violențelor, iar zborurile comerciale sunt suspendate. Cei trei români sunt în contact direct cu reprezentanții Consulatului General al României la Paris. Autoritățile române cooperează cu partenerii internaționali pentru a le oferi sprijin, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Avertizare emisă de MAE

Patru persoane au murit în protestele violente care au izbucnit pe teritoriul din sud-vestul Oceanului Pacific la începutul săptămânii, din cauza unei noi legi votate marți de Parlamentul de la Paris. Legea le va permite rezidenților francezi, care au trăit în Noua Caledonie cel puțin 10 ani, să voteze la alegerile provinciale.

Această măsură ar duce la scăderea importanței votului comunității indigene Kanak, conform unor lideri locali. Cel puțin 60 de membri ai forțelor de securitate au fost răniți și 214 persoane au fost arestate în confruntările cu poliția.

O atenţionare de călătorie pentru Noua Caledonie a fost emisă, joi, de MAE, în contextul decretării, de către preşedintele Republicii Franceze, a stării de urgenţă în teritoriul francez de peste mări, pentru a face faţă încălcărilor grave ale ordinii publice care au loc în prezent în acest spaţiu.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris (+33147052966 şi +33147052755), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al consulatului: +33680713729.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE