Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Târgul Olarilor, la Sibiu. S-au adunat peste 120 de meșteri olari din toată țara

Olari din toate colțurile țării și-au dat întâlnire weekend-ul acesta la Sibiu, la Târgul Olarilor. Meșteri ce lucrează lutul pe roată, după vechi tehnici învățate de la părinți și bunici, dar și tineri ceramiști ce leagă tradiția de modernitate, au prezentat publicului mii de obiecte din lut, care mai de care mai interesante. Localnicii și turiștii au fost impresionați de ce au văzut și n-au plecat cu mâna goală.

Târgul Olarilor a devenit deja o tradiție, la fiecare început de toamnă, la Sibiu. Ediția cu numărul 56 a adus în centrul orașului peste 120 de meșteri și familii de olari.

Meșteșugar: Venim în toți anii, de vreo 20 de ani în urmă, cred că și mai bine. Venim cu ocarine pentru copii, ocarine profesionale clasice. Cocoși, pupeze, buburuze, broaște țestoase.

Vizitatori de toate vârstele au văzut olarii lucrând la roată și au putut cumpăra obiecte gata făcute.

Arta lutului

Mihaela Pleșa a venit cu familia tocmai de la Galați. Are 16 ani și olărește încă de la 7 ani. Anul acesta a obținut locul 1 la Olimpiada Națională de Meșteșuguri de la Sibiu. Prelucrarea lutului nu este ușoară, iar meșterii olari știu cel mai bine câtă muncă este în spatele fiecărui vas pregătit.

Mihaela Pleșa – artist: Încerc să duc mai departe și tradiția gălățeană și pot să spun că până acum am încercat niște motive cu alb și piper, un maro mai închis. Foarte mult folosesc linia vieții.

Netuța Pleșa – meșteșugar: Lutul îl luăm din albia Siretului, de la o adâncime de patru metri, se aduce acasă, se păstrează la macerat un an de zile, după care se ia la frământat, se scot toate impuritățile și boțurile acelea sunt împărțite în funcție de gramaj, cât intră la o farfuriuță, la o oală. După ce le-am modelat la roată, sunt lăsate la uscat, undeva la umbră, nu la soare, că vor crăpa, se usucă o zi - două, iar mai apoi merg la cuptor la 1.000 de grade.

Ce spun vizitatorii

„Pentru mine este uimitor ce văd și iubesc tot ce înseamnă lucrul manual.”

„Mi-am cumpărat o vază și niște lucruri de pe aici, dar mai urmează să mai vedem și alte lucruri. Îmi plac vasele acestea de Horezu.”

Târgul Olarilor de la Sibiu se desfășoară pe 3 și 4 septembrie și este deschis vizitatorilor, până la orele 22:00.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE