Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țara de lângă România în care, deocamdată, se schiază doar pe zăpadă artificială

Prețurile mari și lipsa ninsorilor i-au făcut pe turiști să ocolească stațiunile de schi din Serbia. Și asta după doi ani în care pandemia de COVID și-a lăsat adânc amprenta pe afacerile din industria ospitalității. Hotelierii sârbi spun că cei mai mulți turiști străini de anul acesta sunt din China, dar speră să atragă și turiști din țările vecine. Pentru moment, pe pârtiile din Serbia se schiază doar pe zăpadă artificială.

Pârtiile muntelui Kopaonik fără zăpadă sunt o priveliște nu foarte obișnuită în această perioadă a anului. Chiar și așa zăpada artificială reușește totuși să-i mulțumească pe pasionații sporturilor de iarnă.

Mai mult de 70 km de pârtii în centrul de schi Kopaonik, din care 95% sunt acoperite de sistemul de zăpadă artificială. Avem nevoie doar de temperaturi mai scăzute, așa că nu este o problemă chiar dacă nu există precipitații naturale, centrul de schi va asigura suficientă zăpadă pentru toți schiorii.

Turiștii se plâng de prețuri

Reporter: Care sunt prețurile din acest an?

Turist: Foarte mari, ca în fiecare an, dar cred că anul acesta sunt mai mari decât cele din anii precedenți. De exemplu, cafeaua obișnuită este 2,5 euro, espresso cu lapte este 3,5 euro.

Dušan Aleksic, manager hotelier: Comparativ cu anul trecut, prețurile au crescut cu aproximativ 10-15 procente, dar gradul de ocupare, după cum vedeți, este scăzut. La ce vă așteptați până la sfârșitul sezonului? Dacă va fi zăpadă, vor veni turiști, dacă nu, atunci mă îndoiesc.

Kopaonik este singurul centru de ski din Serbia care nu a crescut prețurile la abonamente și la alte servicii, iar dacă judecăm după numărul rezervărilor, sunt speranțe pentru mai mulți turiști. Cu o singură condiție: să ningă.

Darko Jovanovic, șeful operațiunilor de schi din Kopaonik: Pentru noul an, ca în fiecare an, așteptăm turiști din țările din jur și din țările din fosta Iugoslavie. Avem, de asemenea, oaspeți străini, actualmente cei mai mulți schiori sunt din China.

Ljiljana Pavlovic, jurnalist Euronews Serbia: În anul de referință 2019, înainte de pandemie, peste 20 de mii de persoane s-au cazat aici pe parcursul sezonului de iarnă. Anul trecut au fost în jur de 15 mii. Anul acesta sunt speranțe că se vor înregistra noi recorduri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE