Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tabloul sănătății mintale în România: 15% dintre adulți se confruntă cu o tulburare psihică

15% dintre adulții din România se confruntă cu o tulburare mintală, arată cea mai recentă statistică. Mai mult, vârsta de debut al acestor tulburări este din ce în ce mai fragedă, chiar și de 10 ani. Numărul mic al medicilor psihiatrii, al paturilor și al ședințelor decontate de stat sunt doar câteva dintre problemele sistemului medical românesc.

Simona are 48 de ani și a fost diagnosticată cu tulburare afectivă bipolară de la vârsta de 20 de ani. Ultimul episod de depresie l-a avut în septembrie, anul trecut.

Simona, pacientă cu depresie: "Eu am fost legumă de patru luni de zile. Toate depresiile mele la bipolaritate au fost jos, dar jos toate toate, lipsă de mâncare, fără somn, fără chef de viață, la orizontal. E crunt, e ceva, dacă se poate spune, strigător la cer, greu foarte greu."

22.000 de tineri se confruntă cu o boală psihică

Un studiu UNICEF arăta că 22.000 de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală psihică, însă cifra reală poate fi mult mai mare din cauza subraportării. Majoritatea tulburărilor debutează în copilărie, adolescență sau în perioada de tânăr adult.

Mai mult, din cauza stigmatizării și a educației precare despre acest subiect, mulți dintre bolnavi rămân nediagnosticați, conform raportului Consiliului Economic și Social.

Eduard Motoescu, director medical Obregia: "Depresia este o afecțiune care nu se vede și de aici cumva gravitatea ei. Pentru că oamenii pot să-și pareze, să spunem, la un moment dat, din rușine, din eu știu, dintr-un sentiment că nu ar trebui să se afle cât de vulnerabil este el în interior și ca atare oamenii pot să facă lucruri necugetate."

O problemă semnalată în raportul Consiliul Economic și Social este că în România, există o medie de 12 medici psihiatrii la suta de mii de locuitori, cea Europeană fiind de 17. (Carton decontari sedinte adulti/copii) Mai mult, un doctor poate deconta prin CNAS doar un numar limitat de ședințe și consultații.

Cristina Cazan, medic primar psihiatru și psihoterapeut: "Este nu puțin, extrem de puțin. Atenția care trebuie acordată unui pacient psihiatric este puțin deosebită față de alte specialități, este un pacient special, ei au nevoie de atenție."

Prea puține paturi pentru pacienți

O altă problemă semnalată în raport este numărul mic de paturi. Există 116 unități de psihiatrie, spitale și secții, și 80 de Centre de Sănătate Mintală, înclusiv cele din unitățile sanitare. Însă paturile nu sunt suficiente.

Macroregiunea Banat și Oltenia, are cel mai mare număr de paturi la 100.000 de locuitori, urmată de Transilvania și de Moldova și Dobrogea, iar Muntenia are cel mai mic număr total de paturi.

Cristina Cazan, medic primar psihiatru și psihoterapeut: "Numărul lor este mult, mult prea mic prin comparație cu numărul de pacienți care ar necesita astfel de îngrijiri. Rămân descoperiți pacienții cu dezabilități psihice severe, cronice, acei pacienți care practic s-au născut cu afecțiuni neurologice severe."

Costurile economice ale tulburărilor mintale netratate în România sunt estimate la 11 miliarde de dolari, adică 3.47% din Produsul Intern Brut, conform estimărilor specialiștilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE