Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tabăra pentru cei care vor să salveze vieți. Cum putem rămâne calmi într-o situație în care trebuie să acordăm primul ajutor

Cum putem să acordăm primul ajutor sau ce trebuie să facem într-o situație de calamitate? Răspunsurile la aceste întrebări le puteți primi în acest weekend la un eveniment unic organizat în România de Crucea Roșie la 147 de ani de activitate.

În parcul Mogoșoaia este amenajată o tabără în aer liber, unde cei interesați pot experimenta chiar și o noapte de cazare într-un cort de campanie al Crucii Roșii Române. Timp de două zile se vor desfășura ateliere educative, workshop-uri și simulări de prim ajutor, pentru ca toată lumea să înțeleagă cum trebuie să acționeze, într-un astfel de context.

,,Noapte albă pentru zile negre’’. Acesta este motto-ul zecilor de voluntari ai Crucii Roșii Române care s-au implicat în organizarea acestei tabere. Evenimentul vizează o experiență de viață sub cerul liber pentru a atrage atenția asupra victimelor calamităților naturale, dar și asupra altor tragedii, cum ar fi cutremure, incendii, inundații sau războaie. Pe timpul acestui weekend, voluntarii vor exemplifica prin situații cât mai aproape de realitate eventuale situații de urgență.

Cei mai norocoși, care au reușit să prindă un loc de cazare, vor petrece o noapte în cortul de campanie, având la dispoziție un kit de supraviețuire. În corturile amenajate în parcul Mogoșoaia vor campa în total 150 de persoane, iar cel mai mic dintre participanți are doar 3 ani. Șeful Departamentului pentru situații de urgență susține că astfel de evenimente sunt de mare folos, pentru că în cazul unui dezastru ar trebui ca oamenii să știe cum să reacționeze.

Raed Arafat, șeful DSU: Trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru și să nu-l facem doar când începe un dezastru. Să încercam să facem lucrurile să funcționeze. Să fim pregătiți prin exercițiu, prin simulări, să știm atunci când trebuie că este un dezastru natural, că trebuie sa sprijinim anumiți oameni care sunt fugiți de o situație care pune viața în pericol, și vin să ceară siguranță pentru ei, pentru familiile lor. Ce se întâmplă astăzi aici este foarte bine. Singurul lucru pe care l-am transmis voluntarilor și celor care vor sta aici este că singura pe care nu o pot simula este suferința, dar măcar sa se gândească la ea.

Participarea la toate activitățile este gratuită, iar atelierele se vor desfășura până duminică, la ora 16. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE