Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul vrea să prelungească interdicția privind importul cerealelor ucrainene. Ciolacu: Înțelegerea a fost că nu vor exista cereri de export în România

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că va cere elaborarea unui ordin comun pentru ca restricția privind cerealele din Ucraina să fie prelungită cu 30 de zile, până când oficialii de la Kiev vor elabora și trimite o propunere de licențiere aflată în discuție cu statele europene.

”Nu a fost nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România până în acest moment. Mai mult ca sigur astăzi așteptăm și așa mi s-a promis de către premierul Ucrainei că îmi va trimite această propunere de licențiere pe care să o discutăm.

În cazul în care vor apărea solicitări de export către România, cu certitudine am să cer ministrului Agriculturii, ministrului Economiei și să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricția prelungită.

Înțelegerea a fost că nu vor exista cereri de export pe teritoriul României. A doua înțelegere a fost ca în cursul zile de azi îmi va trimite draftul pe care îl discutăm și cu Comisia. Vorbim despre cele patru produse care au avut până acum interdicție. Va trebui o licențiere dublă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a amintit că 2,5 milioane de tone de cereale ucrainene tranzitează în fiecare lună teritoriul României. ”Nu putem continua ca 90% din tranzit să fie doar pe rutier”, a spus Ciolacu.

Guvernul va prelungi interdicția privind importul cerealelor din Ucraina pentru încă 30 de zile, după ce a purtat discuții în acest sens atât cu oficiali de la Kiev, cât și din cadrul Comisiei Europene, au declarat surse politice pentru Euronews România. Măsura ar urma să fie aplicată, în contextul în care interdicția de import a cerealelor ucrainene a fost ridicată de Executivul comunitar începând de vineri, 15 septembrie.

Executivul condus de Marcel Ciolacu ar urma să solicite o amânare, până când autoritățile ucrainene vor pune în aplicare un set de măsuri privind cerealele.

”Azi ar trebui să apară un ordin de ministru în acest sens. Noi solicităm o amânare de 30 de zile până când Ucraina va implementa un mecanism prin care să nu afecteze piața din România, dar și prin care să fie licențiate firmele care vor aduce cereale la noi.

De asta nici nu au intrat camioane cu cereale până acum în România. Ungaria și Polonia riscă să piardă bani europeni pentru mișcarea de forță pe care au avut-o”, au afirmat surse guvernamentale pentru Euronews România.

Premierul Marcel Ciolacu ar urma să facă un anunț în legătură cu prelungirea interdicției privind importul cerealelor din Ucraina, după ședința Biroului Permanent al PSD.

Comisia Europeană a ridicat, vineri, interdicția de import a cerealelor ucrainene în cele cinci state din Europa centrală și de Est, printre care și România. În schimb, Ucraina trebuie să aplice măsuri stricte de control și să împiedice livrările masive de cereale și să destabilizeze piețele celor cinci state.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE