Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski reacționează după ridicarea interdicției de import a cerealelor ucrainene. ”E un exemplu de adevărată unitate”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia Uniunii Europene de a nu prelungi interdicția privind exporturile de cereale ucrainene după data de 15 septembrie. Liderul de la Kiev a catalogat hotărârea drept un exemplu de ”adevărată unitate și încredere”, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

”Acesta este un exemplu de adevărată unitate și încredere între Ucraina și UE. Europa câştigă întotdeauna când regulile funcţionează şi când acordurile sunt puse în aplicare”, a scris Zelenski pe aplicația Telegram.

În schimb, Polonia, Slovacia şi Ungaria a anunțat vineri că vor impune propriile interdicții, în condițiile în care Comisia Europeană a ridicat restricțiile.

Volodimir Zelenski a subliniat că ”Ucraina va răspunde într-un mod civilizat” dacă țările vecine încalcă legislația UE.

”Este important acum ca unitatea europeană să lucreze şi la nivel bilateral. Pentru ca vecinii să sprijine Ucraina în timpul războiului", a declarat liderul de la Kiev, după discuţiile cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

România, printre țările în care s-a aplicat interdicția de import a cerealelor ucrainene

În luna mai, Uniunea Europeană a permis României, Bulgariei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, iar, în același timp, a fost facilitat tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat la data de 15 septembrie.

Comisia Europeană a anunțat vineri ridicarea interdicţiei impuse de cinci state din UE asupra importului de cereale ucrainene, în schimbul unui angajament al Kievului de a controla afluxul de cereale.

De altfel, Ucraina s-a angajat să adopte în decurs de o lună măsuri pentru a ”evita creşteri” ale volumelor de grâne, de exemplu printr-un sistem de licenţe de export.

Ucraina va institui "măsuri eficiente" pentru a controla exporturile şi a evita destabilizarea ţărilor frontaliere. Kievul va trebui să prezinte până luni seara un "plan de acţiune" Bruxellesului, care promite să nu reimpună restricţii "atât timp cât măsurile luate vor pe deplin eficiente"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE