Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria prelungeşte şi întăreşte restricţiile privind importul de cereale ucrainene

Ungaria a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume şi mai multe produse din carne şi miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri, relatează Reuters.

"Ungaria îşi va închide frontierele pentru 24 de produse ucrainene", faţă de patru până acum, cu scopul de a "proteja interesele agricultorilor noştri", a anunţat pe Facebook ministrul agriculturii, Istvan Nagy, citat de AFP.

Interdicţia intră în vigoare din 16 septembrie. Ungaria a decis să interzică în mod unilateral importurile de produse alimentare ucrainene, după ce Comisia Europeană a anunţat că nu va prelungi interdicţia actuală privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci ţări vecine ale Ucrainei din UE, care urmează să expire vineri.

Anterior şi Polonia a anunţat că prelungeşte unilateral începând de la miezul nopţii interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul declanşat de Rusia împotriva acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de protecţie comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

Însă mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin "coridoarele de solidaritate" au rămas pe teritoriul lor, perturbând pieţele locale şi aducând prejudicii producătorilor din aceste ţări.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urma să expire pe 15 septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE