Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii amenință cu blocarea porturilor și vămilor. Minstrul Agriculturii: Vreau prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, dă asigurări că susține în continuare interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, în contextul în care ţara noastră, alături de alte state, a semnat un acord de prelungire a acestei interdicţii și după 15 septembrie. Decizia finală în acest sens o va lua însă mâine Comisia Europeană. Între timp, fermierii români amenință că vor bloca porturile și vămile, dacă interdicția de import a cerealelor din Ucraina nu va fi prelungită.

”Comisarul european a felicitat România pentru că a semnat un acord cu cele cinci state care sunt afectate de războiul din Ucraina pentru a prelungi interdicția de la 15 septembrie. Sigur că în continuare îmi doresc acest lucru. Sunt sigur că vor lua cele mai bune măsuri, atât economice și financiare, cât și acte normative, pentru a sprijini și proteja fermierii români”, a declarat ministrul Agriculturii,  Florin Barbu. 

Ion Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro, nu admite ca Guvernul să ia în calcul aprobarea deciziei de a lăsa să intre în țară după 15 septembrie, cereale ucrainene, dar cu posibilitatea cererii unor despăgubiri pentru fermieri. 

”România a pus la dispoziție mai mult decât orice stat riveran războiului pe subiectul tranzitul cerealelor. 60% din zecile de milioane de cereale au tranzitat România. (...) Să nu ne ascundem după deget încă de la început, de când au fost promise aceste aceste așa-zise despăgubiri, cuantumul lor este insignifiant acoperă unu, maxim 2% și nicio țară nu le-a nu le-a agreat. Să nu credeți că cineva a câștigat după urma din din contră, este un praf în ochi ca să stingem subiectul, să nu mai fie un subiect. Dăm o sumă acolo. În primul rând, România ar trebui să refuze aceste aceste sume”, a declarat Ion Arion. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE