Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia acuzată c-a lansat rachete asupra unei nave civile de marfă în Marea Neagră

Guvernul Marii Britanii a dezvăluit luni că Rusia a lansat mai multe rachete asupra unei nave civile de marfă în Marea Neagră. Atacul a avut loc pe 24 august și a fost interceptat cu succes de forțele ucrainene, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Potrivit informațiilor declasificate de serviciile secrete britanice, atacul în care au fost folosite inclusiv două rachete de croazieră Kalibr a vizat o navă comercială ce navighează sub pavilion liberian.

Acest act ”arată cât de disperat este (preşedintele rus, Vladimir) Putin", a afirmat premierul britanic Rishi Sunak, în Parlament.

Șeful Guvernului de la Londra a evidențiat că Regatul Unit își folosește ”capacităţile de informaţii, supraveghere şi recunoaştere pentru a monitoriza activitatea Rusiei în Marea Neagră”.

Marea Britanie va atrage în continuare ”atenţia dacă vom vedea că se pregătesc alte atacuri împotriva navelor sau infrastructurilor civile şi să atribuie atacuri dacă acestea au loc", a mai spus Sunak.

"Datorită apărării aeriene ucrainene, atacul asupra navei civile a eşuat. Niciuna dintre rachetele Kalibr nu şi-a atins ţinta", a anunțat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Oficialii de la Londra au amintit că Rusia a hărţuit "sistematic" infrastructura civilă şi portuară din Ucraina şi estimează că aceste atacuri au distrus 280.000 de tone de cereale.

"Aceasta este o demonstraţie clară a încercărilor continue ale Rusiei de a sufoca economia Ucrainei şi a dispreţului preşedintelui Putin faţă de vieţile civililor şi faţă de interesele ţărilor din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu", a adăugat Ministerul de Externe britanic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE