Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, la 1000 de km de autostradă. Când s-ar deschide traficul pe lotul Nuşfalău - Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvaniei

România va atinge borna de o mie de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, odată cu inaugurarea unui lot de 13 kilometri din Autostrada Transilvania. Secțiunea Suplacu de Barcău – Nușfalău va fi dată în folosință săptămâna viitoare, cel mai probabil vineri.

Traficul pe lotul Nuşfalău - Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvaniei, s-ar putea deschide în 22 septembrie 2023, potrivit Asociației Pro Infrastructura. Termenul inițial de finalizare pentru acest tronson, februarie 2023, a fost depășit.

Cu această ocazie, România va depăși 1000 kilometri de autostradă aflaţi în exploatare. Celor 968 de kilometri de acum li se adaugă aproape 40 de km de drum expres veritabil între Slatina-Balş.

„1.008 km de drumuri de viteză şi siguranţă, dar aproape o tremie din cei 3.000 cât ne-ar trebui pentru o rețea rutieră modernă”, subliniază însă Pro Infrastructura.

56 de ani i-au luat României să se apropie de inaugurarea kilometrului o mie de autostradă

Chiar și așa, vor mai trece încă cel puțin patru ani până când vom putea traversa Carpații cu mașina pe o șosea de mare viteză.

Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană atunci când vorbim despre starea drumurilor și pe primele locuri la numărul de victime în accidente rutiere.

Teoretic, prin creșterea numărului de kilometri de autostradă ar trebui să crească siguranța rutieră, dar în România nu s-a întâmplat asta.

Pe de altă parte, țara noastră ratează o mulțime de oportunități de afaceri din cauza infrastructurii deficitare. România ar trebui să aibă cel puțin 3.000 de kilometri de autostradă pentru a reduce decalajul față de țările din vestul Europei, însă, în ritmul actual de construcție, acest lucru ar putea fi posibil abia peste 20 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE