Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul tronson al autostrăzii Comarnic - Brașov va fi scos la licitație anul acesta. Grindeanu: ”Va face conectivitatea cu celelalte autostrăzi”

Primul tronson al autostrăzii Comarnic - Brașov, cel care va face legătura dintre Cristian și Codlea, va fi scos la licitație în toamna acestui an. Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a mai spus că alte patru licitații vor desemna în perioada următoare constructorii altor loturi de autostrăzi.

”În perioada imediat următoare vom desemna și vom avea câștigătorii pe cele patru loturi de la Sibiu la Făgăraș. Toate cele patru licitații sunt în desfășurare și se vor semna contractele în perioada imediat următoare. Este un lucru pentru infrastrucutra din zonă.

De asemenea, până la sfârșitul anului sperăm că studiile de fezabilitate de la Făgăraș spre Brașov să fie finalizate astfel încât să scoatem și aceste tronsoane la licitație.

În toamna acestui an vom reuși să scoatem primul tronson la licitație din ceea ce se așteaptă foarte mult și anume Comarnic-Brașov. E un tronson mic, dar orice drum de 1.000 de kilometri începe cu un prim pas. - tronsonul de la Cristian la Codlea care va face conectivitatea cu celelalte autostrăzi”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, care a fost prezent al inaugurarea Aeroportului Internațional Brașov.

La rândul său, preşedintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit despre importanţa realizării unor căi rutiere rapide care să conecteze Braşovul cu alte oraşe.

”Am discutat în avion cu domnul ministru Grindeanu şi suntem foarte aproape de tot ceea ce înseamnă conectarea Braşovului atât cu Făgăraşul şi Sibiul cât şi partea această de conectare a Braşovului pe mult aşteptata rută Braşov - Comarnic. Este important ca toate acestea obiective să se înfăptuiască, să fie semnate acele documente finale prin care să se treacă la treabă", a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Ruta Cristian - Codlea face parte din tronsonul Ploiești - Brașov (cu o lungime de 106,6 km) al autostrăzii A3. Segmentul dintre Râșnov și Cristian (6,3 km) a fost deschis traficului în decembrie 2020.

Tronsonul Ploiești - Brașov este împărțit în două secțiuni: Ploiești - Comarnic cu o lungime de 48,6 km și Comarnic - Brasov cu o lungime de 58,0 km.

La 22 mai 2023, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția centurii Comarnic cu Asocierea Frasinul – Arthenis, a anunțat Consiliul Județean Prahova. Durată de proiectare este de trei luni, iar pentru execuție sunt 21 de luni.

”Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, a semnat astăzi, 22.05.2023, contractul de proiectare și execuție a Centurii Comarnic. Licitația pentru acest obiectiv de investiții a fost câștigată de asocierea S.C. FRASINUL S.R.L. (lider) – S.C. ARTEHNIS S.R.L., la valoarea de 236.740.000,00 lei fără TVA.

Centura va ocoli orașul Comarnic și DN1 prin vest, va avea o lungime de aproape șase kilometri și două benzi de circulație. Vor fi construite trei poduri noi și va fi dublat podul peste râul Prahova de pe DJ101R. În același timp, se va construi un pasaj peste râul Prahova și calea ferată Ploiești – Brașov. Proiectul va fi finanțat prin Programul Operațional Transport 2021 – 2027.

Previziunile pentru infrastructură în 2023

România încă se află pe ultimele locuri din Europa, când vine vorba despre calitatea infrastructurii rutiere, deși zilnic avem lucrări anunțate de autorități pe hârtie, în realitate lucrurile se mișcă foarte greu. Și în acest an previziunile sunt optimiste.

Când vorbim despre autostrăzi și drumuri expres veritabile, România are în prezent 995 de kilometri în exploatare, peste 580 de km care au contracte de lucrări active și 335 de km aflați în procedură de licitație.

Țara noastră ar putea trece în acest an, însă, de borna de 1.000 de kilometri de autostradă, potrivit unui comunicat al Asociației Pro Infrastructura.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE