Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aeroportul Internațional Brașov, inaugurat oficial. Cât durează zborul, cu plecare de la București

Aeroportul Internațional Brașov este joi funcțional. Prima cursă, cea inaugurală a fost a unei aeronave Tarom care a sosit de la București. Investiția a depășit 140 de milioane de euro.

Zborul inaugural de la București la Brașov durează aproximativ 40 de minute, iar la aterizare aeronava Tarom a fost întâmpinată de autospeciale cu tunuri cu apă.

O ceremonie festivă a fost organizată apronul aeroportului, unde a fost intonat Imnul Național. Mai apoi, Înaltpreasfinția Sa, Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat o scurtă ceremonie religioasă.

Simbolic, a fost tăiată panglica inaugurală de către autoritățile locale și centrale, iar mai apoi au fost susținute discursuri de către fostul premier Nicolae Ciucă, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, precum și de către președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

Tot astăzi, a avut loc și ceremonia în care i-a fost decernat titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Braşov” cosmonautului Dumitru Prunariu, care de altfel s-a aflat la manșa avionului Tarom ce a făcut cursa inaugurală de astăzi.

Cursa Tarom pe ruta Brașov - București este programată să decoleze la ora 10:30.

După mai bine de 50 de ani, joi se operaționalizează cel de-al 17-lea aeroport din România, la Brașov. Două companii aeriene și-au anunțat și programat deja zboruri, iar prețul unui bilet pornește de la 49 de euro.

Printre destinații charter se numără Antalya și Creta și mai sunt zborurile de linie către Germania, Belgia, Spania și Marea Britanie.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav se află la 12 kilometri de Brașov, iar investiția s-a ridicat la peste 140 de milioane de euro.

Aeroportul Internațional Brașov este primul aeroport din România și al doilea aeroport din lume, construit de la zero, având la bază un turn de control virtual, după aeroportul din Suedia. Terminalul aeroportului de la Brașov este al treilea, ca mărime, după Aeroportul Henri Coandă de la Otopeni și Aeroportul de la Cluj-Napoca.

Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav - date tehnice

Construirea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav este principalul obiectiv implementat în judeţul Braşov după anul 1989, atât din punctul de vedere al volumului, complexităţii şi costurilor investiţiilor implicate.

Pista finalizată în anul 2014 are o lungime de 2.820 metri şi o lăţime de 60 de metri; clădirea terminalului (finalizată în 2021) are o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 12.000 mp şi va putea acomoda în configuraţia actuală fluxuri de un milion de pasageri pe an pentru zboruri interne, externe şi VIP, existând şi posibilitatea de extindere, astfel încât să asigure un trafic de trei milioane de pasageri pe an.

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 150 de milioane de euro, fonduri provenite în cea mai mare parte din resurse bugetare proprii, plus 105 milioane de lei provenite din alocări de la Guvernul României de care Judeţul Braşov a beneficiat în anii 2020 şi 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE