Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA și UE încearcă să găsească o soluție în ceea ce privește comerțul și tehnologia

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit luni să intensifice discuțiile pentru a soluționa preocupările UE cu privire la subvențiile majore acordate companiilor americane cuprinse într-o lege americană privind energia curată, conform Euronews.com.

Legea americană de reducere a inflației

Deși nu s-a ajuns la un acord în cadrul unei reuniuni a Consiliului bilateral pentru comerț și tehnologie (TTC), cele două părți s-au angajat să continue să lucreze la progresele preliminare și au declarat că vor face presiuni pentru a găsi o soluție care să fie în beneficiul atât al firmelor, lucrătorilor și consumatorilor americani și europeni, cât și al climei.

„Recunoaștem preocupările UE și subliniem angajamentul nostru de a le aborda în mod constructiv”, au declarat cele două părți într-o declarație comună după întâlnirea de la Universitatea Maryland din College Park, situată chiar lângă Washington DC.

„Subliniem rolul TTC în realizarea acestui obiectiv și în sprijinirea unei tranziții ecologice de succes și de susținere reciprocă, cu lanțuri de aprovizionare puternice, sigure și diverse, de care să beneficieze întreprinderile, lucrătorii și consumatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului”, se mai arată în comunicat.

Disputa se învârte în jurul Legii americane de reducere a inflației, care oferă aproximativ 357 de miliarde de euro în credite fiscale noi și extinse pentru a ajuta industria americană a energiei curate, precum și cumpărătorii de vehicule electrice eligibile fabricate în America de Nord.

Liderii europeni și-au exprimat îngrijorarea că subvențiile ar reprezenta un regres enorm pentru companiile europene. Președintele francez Emmanuel Macron a ridicat problema direct cu președintele Joe Biden în timpul vizitei sale de stat la Washington de săptămâna trecută, în timpul căreia Biden și alți oficiali americani au declarat că sunt dispuși să abordeze problema, inclusiv „defecțiunile” din lege.

Problema subvențiilor

Secretarul de stat american Antony Blinken a precizat că, imediat ce Washingtonul a luat cunoștință de preocupările UE, a înființat un grup operativ pentru a le aborda.

„Astăzi, cred că am avansat în această discuție”, a declarat Blinken, care a co-prezidat întâlnirea împreună cu secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, și cu reprezentantul pentru Comerț, Katherine Tai, alături de vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene Valdis Dombrovskis și Margrethe Vestager.

„Ieșind din aceste conversații și alimentând activitatea grupului operativ, sunt convins că vom continua să dăm un impuls acestei conversații și să rezolvăm diferențele”, a spus el.

Comisarul european Vestager a fost de acord, afirmând că discuția de luni a fost „foarte utilă pentru a arăta că există o preocupare reală”.

„Să avem discuțiile pe care le-am avut astăzi, să avem feedback din partea partenerilor noștri americani, cred că este de o importanță critică pentru a îmbunătăți relația pe care am creat-o în cadrul Consiliului Comerț și Tehnologie”, a spus ea.

Vestager a mai spus că, în timp ce SUA și UE continuă să coopereze în ceea ce privește problema subvențiilor, se opune în același timp invaziei Rusiei în Ucraina, angajamentul Washingtonului de a lupta împotriva schimbărilor climatice a fost și mai binevenit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE