Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE și SUA în parteneriat pentru a sprijini Ucraina să respingă agresiunea Rusiei

Uniunea Europeană și Statele Unite conlucrează pentru a sprijini Ucraina să respingă agresiunea Rusiei, au declarat joi reprezentanți ai celor două părți, în urma unei reuniuni în Cambodgia dintre secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, transmite EFE.

"Statele Unite și UE continuă să lucreze împreună pentru a respinge agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar și împotriva ordinii și economiei globale", a scris pe Twitter reprezentantul UE pentru politică externă, Josep Borrell, după o întrevedere cu omologul american, în marja Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Cei doi au discutat, de asemenea, despre acordul nuclear iranian și despre tensiunile din strâmtoarea Taiwan.

Cu câteva minute înainte de întâlnire, Borrell a declarat că ambele puteri colaborează pentru "apărarea și susținerea Ucrainei împotriva agresiunii rusești" și a afirmat că întâlnirea cu Blinken este oportună de pentru a reitera că "criza alimentară și energetică nu este o consecință a sancțiunilor impuse Rusiei, ci a războiului și a blocadei rusești".

"Trebuie să facem mai mult pentru a contracara narațiunea rusă. Este important ca lumea să înțeleagă cine este vinovat de ce se întâmplă", a adăugat el.

Acordul nuclear cu Iran și situația din Taiwan

Șeful diplomației UE a precizat că a discutat cu omologul său și despre acordul nuclear cu Iran, dar și despre "cum să păstrăm pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan".

Blinken, care l-a numit pe Borrell un "partener de încredere", a declarat că atât UE, cât și SUA sunt atente, alături de ASEAN, la "consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei", în special în ceea ce privește amenințarea la securitatea alimentară și prețurile energiei.

Secretarul de stat american a precizat că au abordat, de asemenea, situația din Myanmar "care a evoluat din rău în mai rău" din cauza execuției de săptămâna trecută a patru activiști pro-democrație de către junta militară, care se află la putere din 2021.

"Suntem amândoi convinși că ASEAN este o structură esențială", a declarat Blinken, care nu s-a referit în discursul său la tensiunile generate de China în strâmtoarea Taiwan, în urma vizitei președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Întâlnirea a avut loc după ce miniștrii de Externe din G7 au declarat că "nu există nicio justificare" pentru exercițiile militare "agresive" ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, ulterior vizitei lui Pelosi, afirmații cu care Borrell a fost de acord.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE