Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China a lansat rachete de precizie către strâmtoarea Taiwan. Ample exerciții militare, pe fondul vizitei lui Nancy Pelosi

Armata chineză a tras joi rachete de precizie către strâmtoarea Taiwan, la scurt timp de la începerea unor importante exerciții militare în jurul insulei Taiwan, revendicată de Beijing.

În insula chineză Pingtan, situată în apropiere de manevrele militare în desfășurare, au fost văzute mai multe proiectile în jurul orei locale 13:13 (08:13, ora României GMT) către mare, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Turiștii aflați pe insula Pingtan susțin că au asistat la aceste tituri.

Armata chineză a anunțat joi că a lansat ”rachete de precizie” în strâmtoarea Taiwan, parte a unor exerciții militare care au intensificat tensiunile în regiune, potrivit agenției The Associated Press. Oficialii de la Beijing susțin că este vorba despre cele mai importante manevre militare din istoria Chinei, drept răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Deși vizita efectuată de Nancy Pelosi în Taiwan, teritoriu revendicat de China, a durat mai puțin de 24 de ore, aceasta a declanșat furia Beijingului.

Pelosi a dat asigurări că Statele Unite nu vor abandona insula Taiwan, care este condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea armatei chineze.

În replică, armata chineză desfășoară până duminică ample manevre militare în șase zone din jurul Taiwanului. Două dintre zonele în care se desfășoară exercițiile chineze se află la doar nouă mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung şi Kaohsiung.

Autoritățile din Taiwan au denunțat manevrele militare chineze, despre care susțin că sunt efectuate prin încălcarea reglementărilor ONU și reprezintă o provocare directă pentru navigaţia liberă pe mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE