Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA: China ajută Rusia cu "cea mai mare expansiune în domeniul apărării de după epoca sovietică"

Americanii trag un semnal de alarmă și anunță că Rusia primește un ajutor masiv din partea Chinei, în ceea ce privește domeniul apărării. Ajutorul chinez care ajunge în Rusia furnizează cantități mari de utilaje profesionale, microelectronice, drone și tehnologie de rachete de croazieră, conform Reuters.

SUA: China ajută Rusia

Acest aspect este unul extrem de problematic mai ales pentru SUA, iar președintele Joe Biden a discutat recent cu omologul său chinez Xi Jinping despre acest subiect. Sursa citată spune că anumiți oficiali americani au precizat că acest ajutor al Chinei este binevenit pentru Rusia și o ajută să-și acopere carențele pe care le are și care influențează războiul cu Ucraina.

Aceste carențe se referă la faptul că Rusia nu face față să-și producă singură tot armamentul și toată tehnologia militară de care are nevoie, așa că ajutorul Chinei s-ar putea dovedi decisiv dacă nu este contracarat.

"Este cea mai ambițioasă expansiune a apărării de după epoca sovietică și într-un timp mai rapid decât credeam că este posibil la începutul acestui conflict. Opinia noastră este că una dintre cele mai importante mișcări disponibile în acest moment pentru a sprijini Ucraina este aceea de a convinge China să nu mai ajute Rusia să-și reconstituie baza industrială militară. Rusia ar avea probleme să-și susțină efortul de război fără ajutorul Chinei", a spus un oficial american, sub protecția anonimatului.

China reușește astfel să găsească moduri prin care să nu furnizeze Rusiei așa-zisa "asistență letală". Însă SUA i-au avertizat pe chinezi că vor plăti dacă Rusia va avea câștiguri teritoriale în Ucraina datorită acestei cooperări.

În urmă cu puțin timp, rușii au anunțat că și-au mărit producția de rachete balistice, iar concluzia este că această producție se explică exact în acest fel și are legătură directă cu ajutorul chinez. De altfel, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, a vizitat China în urmă cu câteva zile.

Dalian Machine Tool Group, unul dintre cei mai importanți producători de utilaje din China, ar fi una dintre companiile care trimit materiale Kremlinului, potrivit oficialilor americani. Parteneriatul celor două state este însă unul mai vechi, iar în 2023, peste 90% din importurile Rusiei de microelectronice, adică semiconductori, în principal, au venit din China. Astfel, rușii au produs rachete, avioane sau tancuri.

Un raport făcut de Wall Street Journal anul trecut a scos la iveală faptul că datele vamale rusești arată că unele companii deținute de statul chinez trimit în Rusia echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj radar și piese pentru avioane de luptă. Totul mergea către companii rusești aflate sub sancțiuni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE