Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia anunță că a testat o rachetă cu capacitate nucleară. Cu o zi înainte, Vladimir Putin a amenințat Occidentul

Ministerul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că țara sa a testat o rachetă cu capacitate nucleară. Este vorba despre o rachetă balistică intercontinentală Yars, care a fost lansată de la cosmodromul din Plesetsk. De acolo se lansează, de obicei, sateliți militari.

Rusia a testat o rachetă cu capacitate nucleară

"Un pluton al unităţii Forţelor Strategice din regiunea Ioşkar-Ola a efectuat astăzi o lansare de probă cu o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid Yars, de la cosmodromul statal pentru teste Plesetsk. Printre obiective a fost și confirmarea caracteristicilor tehnico-tactice şi de zbor ale ansamblului. Toate obiectivele scontate au fost îndeplinite integral", a fost anunțul Ministerului rus al Apărării, care precizează că ținta a fost atinsă în poligonul Kura, din peninsula Kamceatka. Aceasta se află la peste 6.000 de kilometri distanță de locul de lansare.

Din demersul acestei operațiuni a făcut parte și transportul bateriei Yars către acea zonă şi pregătirea lansării.

Testul vine la o zi după ce Vladimir Putin a ținut acel discurs tradițional, în care, printre altele, a amenințat Occidentul cu un război nuclear dacă acesta va trimite trupe pe teritoriul Ucrainei.

Acest tip de rachetă a mai fost testat pe 29 mai 2007. În esență, o rachetă RS-24 Yars este similară cu cea de tip Topol-MR, cu unele modificări la transportorul capabil să ducă în jur de patru focoase, care pot fi operate independent.

Acronimul Yars vine de la "Yadernaya Raketa Sderzhivaniya", adică "rachetă de descurajare nucleară".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE