Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA avertizează că nu acceptă un joc al Chinei ''pe două terenuri'', cu Occidentul şi cu Rusia în acelaşi timp

Washingtonul nu este de acord ca preşedintele chinez Xi Jinping să "joace pe două terenuri", adică să consolideze legăturile Chinei atât cu Occidentul cât şi cu Rusia, a transmis joi diplomaţia americană, consemnează AFP.

Avertismentul SUA

China "nu poate avea atât untul cât şi banii pentru unt", a spus în faţa presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

China "nu poate juca pe două terenuri şi să dorească relaţii (mai bune) cu Europa şi cu alte ţări (occidentale), în timp ce continuă să alimenteze cea mai mare ameninţare pentru securitatea europeană", a indicat oficialul american, făcând referire la războiul declanşat prin invazia rusă în Ucraina.

În timp ce Occidentul sprijină deschis Ucraina în acest conflict cu arme şi muniţii, China încearcă să menţină o poziţie de echilibru pentru a păstra relaţii bune politice şi economice cu ambele tabere.

Totuşi, potrivit Washingtonului, deşi China nu furnizează arme Rusiei, susţine indirect industria de apărare a acesteia din urmă prin vânzarea de diferite piese, componente şi echipamente, inclusiv componente de microelectronică.

Întrebat despre dorinţa exprimată recent de preşedintele chinez Xi Jinping de a vedea revenirea păcii pe continentul european, acelaşi purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a răspuns: "Din punctul nostru de vedere, soluţia este simplă: Rusia nu are decât să se retragă din Ucraina".

Xi Jinping l-a primit joi la Beijing pe preşedintele rus Vladimir Putin, după ce preşedintele chinez a efectuat un turneu european în care s-a întâlnit cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE