Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin și Xi Jinping, o ”prietenie de neînlocuit”. Președintele rus i-a mulțumit omologului său pentru încercarea de a soluționa ”criza din Ucraina”

Rusia și China sunt principalii factori de stabilitate pe scena internațională, a susținut Putin, în cadrul întâlnirii cu liderul comunist de la Beijing, în prima sa vizită în China după inaugurarea celui de-al cincilea mandat. Președintele rus i-a mulțumit lui Xi Jinping pentru încercarea de a soluționa ”criza din Ucraina”. La rândul său, Xi Jinping a spus că relațiile cu Rusia sunt de o importanță de neînlocuit. Cei doi au semnat un acord de întărire a colaborării între cele două state. Vizita lui Putin are loc în contextul intensificării ofensivei militare a Moscovei în Ucraina. 

Fast și multe aplauze pentru liderul comunist Xi Jinping și Vladimir Putin. Așa s-a derulat prima zi a vizitei  președintelui rus în China. Cei doi lideri au semnat documente privind întărirea colaborării dintre cele două state, în contextul în care Occidentul a presat Beijingul să nu ajute Rusia în războiul din Ucraina. 

Putin i-a mulțumit lui Xi Jinping pentru eforturile de a soluționa ”criza din Ucraina”. În plus, Putin a susținut că Rusia și China sunt, împreună, susținători ai justiției și ai unei ordini mondiale democratice. 

75 de ani de relații bilaterale între Rusia și China

Cei doi au participat la o gală dedicată aniversării a 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. 

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Într-un cântec celebru în acea epocă, în urmă cu 75 de ani, care este cântat și astăzi, este un vers care a devenit slogan: Chinezii și rușii sunt frați pentru totdeauna. Într-un cântec celebru în acea epocă, în urmă cu 75 de ani, care este cântat și astăzi, este un vers care a devenit slogan: Chinezii și rușii sunt frați pentru totdeauna.”  

La rândul său, Xi Jinping a transmis că speră că pacea și stabilitatea vor fi restaurate în Europa, iar țara sa va juca un rol constructiv. 

Xi Jinping, președintele Chinei: ”Urcușurile și coborâșurile relațiilor dintre China și Rusia timp de trei sferturi de secol au arătat că dezvoltarea și consolidarea continuă a prieteniei permanente de bună vecinătate dintre China și Rusia, coordonarea strategică cuprinzătoare și cooperarea reciproc avantajoasă sunt în conformitate cu interesele fundamentale ale celor două țări și ale popoarelor lor. Aceasta este conformă cu așteptările comunității internaționale și cu tendința de dezvoltare a epocii. Acest lucru este de o importanță de neînlocuit.” 

Putin a mai declarat că negocierile dintre cele două delegații au vizat și partea economică. 

De altfel, președintele rus a avut discuții și cu premierul chinez, care a subliniat că relațiile economice dintre cele două țări au progresat substanțial în ultimul an, iar volumul schimburilor comerciale a depășit 240 de miliarde de dolari. 

Vizita lui Putin are loc în contextul intensificării ofensivei militare a Moscovei în Ucraina. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE