Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Va fi un răspuns fulgerător și extrem de dureros". Rusia anunță contramăsuri dacă UE impune alte restricții asupra presei ruse

Uniunea Europeană va sancționa și alte publicații rusești, precum Voice of Europa, Rossiiskaya Gazeta, RIA Novosti și Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia, după cum a anunțat vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, în urmă cu câteva zile. În replică, rușii au spus că vor lua măsuri dacă se va întâmpla așa ceva.

UE vrea să sancționeze și alte publicații rusești

"Dacă sunt luate aceste măsuri împotriva mass-media rusă, împotriva jurnaliștilor ruși, atunci, deși corespondenții occidentali nu vor dori asta, ei vor trebui să simtă la rândul lor măsurile noastre de retorsiune. Până acum, ei au simțit dragostea noastră, dar acum vor trebui să simtă răspunsul. om răspunde fulgerător și extrem de dureros pentru occidentali. Dacă un singur canal rusesc este supus unor restricții nejustificate, atunci asta se va reflecta asupra colegilor lor de aici, din Rusia, adică asupra jurnaliștilor occidentali", a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, conform Reuters.

La câteva zile după ce Rusia a început invazia în Ucraina, UE a interzis două dintre cele mai cunoscute canale de propagandă rusești, Russia Today și Sputnik.

Între timp, celalte publicații rusești care urmează să fie interzise au fost în centrul unei descoperiri făcute de serviciile secrete din Cehia (BIS) la finalul lunii martie. Acestea au aflat că site-ul Voice of Europe, înregistrat în Praga, a fost demarcat ca fiind partedintr-o rețea finanțată de Moscova, care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina și care avea influență până în Parlamentul European.

Pe 28 martie, premierul Cehiei, Petr Fiala, a spus că "acest grup era implicat în operațiuni și activități pe teritoriul UE care vizau subminarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei."

"Operațiunea Serviciului de Informații Interne al Cehiei a dezvăluit măsura în care Rusia își extinde influența pe teritoriile statelor membre ale UE și modul în care acționează pentru a influența procesele politice din țările noastre", a precizat Serviciul Ceh de Informații, pe rețelele de socializare.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a spus că celalalte publicații care vor fi sancționate sunt controlate direct de statul rus, cu care au legături puternice. De exemplu, agenția de presă RIA Novosti sau TASS , Interfax și Rossiiskaya Gazeta. Ultimul dintre ele este un ziar condus chiar de premierul Mihail Mișustin.

În ceea ce privește publicația Izvestia, ea aparține National Media Group, adică cel mai mare holding privat de presă din Rusia, al cărei președinte este chiar fosta gimnastă Alina Kabaeva, cea despre care se spunea că era partenera lui Vladimir Putin și că ar avea copii cu el. Ea se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene încă din iunie 2022. Kabaeva este sancționată și de SUA, Canada, iar Occidentul consideră că prin ea ar controla Putin averea din străinătate.

"Noi nu le recunoaștem ca fiind organizații media, ele sunt pur și simplu instrumente de propagandă ale lui Putin", a spus Vera Jourova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE