Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai mulţi membri ai Parlamentului European, plătiţi de o reţea de propagandă rusă. Anunțul făcut de premierul belgian

Premierul belgian Alexander De Croo a făcut declarații surprinzătoare cu privire la implicarea unor membri ai Parlamentului European într-o presupusă rețea de propagandă rusă.

Acest lucru a stârnit îngrijorare în rândul opiniei publice și al oficialilor europeni, subliniind importanța monitorizării și contracarării influenței străine în procesele politice europene.

Şeful executivului belgian, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, confirmă astfel unele informaţii dezvăluite miercuri de autorităţile de la Praga.

''De exemplu, s-a aflat că Rusia a abordat membri ai Parlamentului European, dar i-a şi plătit, pentru a promova aici propaganda rusă'', a spus De Croo în timpul unei dezbateri în parlamentul federal belgian despre interferenţa străină.

În lumina acestor declarații, premierul belgian a subliniat necesitatea unei abordări ferme și coordonate pentru a contracara astfel de amenințări la adresa securității și stabilității europene.

El a pledat pentru intensificarea eforturilor de monitorizare și investigare a activităților suspecte, precum și pentru consolidarea măsurilor de protecție împotriva influențelor străine nefavorabile.

Autoritățile cehe, sancțiuni pentru oligarhul Viktor Medvedciuk

Ministerul de Externe ceh a anunţat miercuri că l-a sancţionat pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Un comunicat al diplomaţiei cehe a menţionat că Medvedciuk desfăşura o ''operaţiune de influenţare'' din Rusia pe teritoriul Cehiei, prin intermediul Voice of Europe.

Potrivit publicaţiei Denik N, care citează o sursă diplomatică cehă, plăţi ar fi ajuns la politicieni din Belgia, Franţa, Germania, Ungaria, Olanda şi Polonia.

Website-ul de ştiri Voice of Europe este în prezent indisponibil, iar cea mai recentă postare pe contul său de X (fosta Twitter) a fost făcută miercuri.

Delphine Colard, purtătoare de cuvânt adjunctă a Parlamentului European, a declarat că în prezent PE ''analizează dezvăluirile'' autorităţilor cehe despre Voice of Europe. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE