Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Dorin Recean: ”Rusia își extinde războiul hibrid și în România și în alte țări UE”. De ce George Simion e interzis în Republica Moldova

Rusia nu atacă Republica Moldova militar pentru că nu poate. În schimb, duce un război hibrid pentru a descuraja economia, pentru a produce haos și să destabilizeze țara. În proces sunt implicați și unii politicieni, inclusiv de la București, a declarat premierul moldovean Dorin Recean într-un interviu pentru Euronews România.

Dorin Recean spune că are informații cum că George Simion ar fi dorit destabilizarea Republicii Moldova, dar nu poate prezenta dovezi pentru că acestea sunt clasificate.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a acordat un interviu jurnalistului Vitalie Cojocari cu prilejul împlinirii a 106 ani de la momentul unirii Basarabiei cu România.

Premierul Dorin Recean explică de ce George Simion e interzis în Republica Moldova

Vitalie Cojocari: ”Pentru că există anumite discuții despre unire, la un moment dat, un politician și să-i spun numele, este vorba de George Simion, spunea că, citez acum «urăsc acest act artificial numit Republica Moldova». Care este reacția premierului Republicii Moldova la această declarație?”

Dorin Recean: ”Câteodată mesajele extremiste prind, dar până la urmă cetățenii sunt în stare să aprecieze care este valența reală a celor lucruri care sunt propuse și implementate de către diferiți actori politici și eu sunt ferm convins că o agendă extremistă nu poate să unească oamenii, cu atât mai mult nu pot să nu poate să unească două maluri de Prut.”

Vitalie Cojocari: ”Este o declarație extremistă?

Dorin Recean: ”Este o declarație extremistă pentru că divizează.”

Premierul Dorin Recean: ”Rusia are un război hibrid. Obiectivul este să producă anxietate”

Vitalie Cojocari: ”George Simion este interzis pentru încă cinci ani în Republica Moldova și dumneavoastră spuneați că face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova? La ce v-ați referit? Ce fel de destabilizare?

Dorin Recean: ”Rusia astăzi nu atacă Republica Moldova militar, pentru că nu poate și nici nu va putea prea curând.

În schimb, are un război hibrid și obiectivul acestui război hibrid este să producă anxietate în societate, să descurajeze economia, să producă haos și, evident, să destabilizeze țara. Iată că în acest context sunt mai mulți actori politici care participă, unii cu reședință la Chișinău, alții cu reședință la București.

Vitalie Cojocari: ”Ce înseamnă de stabilizare propriu-zis? Prin aceste declarații destabilizează sau există niște dovezi concrete? Pentru că opinii pot fi.

Dorin Recean: ”Nu este vorba despre opinii, este vorba despre informațiile și faptele care sunt constatate de către serviciile corespunzătoare și în baza acestor documente, statul Republica Moldova a luat decizia de a interzice acest cetățean în Republica Moldova.

Vitalie Cojocari: ”Ne puteți spune despre ce faptă este vorba?”

Dorin Recean: ”Aceste informații rămân pentru această perioadă încă clasificate”.

Dorin Recean: ”Republica Moldova își consolidează capacitățile pentru a face față acestor atacuri hibride”

Vitalie Cojocari: ”Cel puțin vorbeați despre relația lui George Simion cu Federația Rusă. În acest moment, serviciile din Republica Moldova la care faceți referire au dovezi că există o relație a lui George Simion cu Federația Rusă?”

Dorin Recean: ”Ceea ce este foarte clar este că la acest la acest moment Republica Moldova este expusă acestor acestor atacuri hibride. Dar vreau să atrag atenția că nu doar Republica Moldova, acuma Rusia își extinde războiul hibrid, utilizarea informațiilor false, a narativelor false, a dezinformării nu doar pe teritoriul Republicii Moldova, dar și în România și în alte țări membre ale Uniunii Europene

Republica Moldova astăzi este cea mai expusă acestui acestui risc. În același timp, statul Republica Moldova își consolidează capacitățile pentru a face față acestor atacuri hibride”.

Vitalie Cojocari: ”Există dovezi ale colaborării relației lui George Simion cu structuri din Federația Rusă?”

Dorin Recean: Noi vedem acest efort conjugat și acționăm în baza acei, ci ceea ce vedem.

Șeful Executivului de la Chișinău a explicat că pe lista interdicțiilor Republicii Moldova există mai mai mulți cetățeni.

Dorin Recean nu l-a felicitat pe Putin pentru victoria în alegerile prezidențiale

Vitalie Cojocari: ”Care este relația Republicii Moldova din acest moment cu Federația Rusă?”

Dorin Recean: ”Noi am diminuat foarte mult din comunicările cu Federația Rusă, pentru că Federația Rusă a atacat Ucraina și corespunzător, pentru noi este important în măsura posibilităților, să asigurăm necesitățile cetățenilor Republicii Moldova care sunt pe teritoriul Federației Ruse”.

Vitalie Cojocari:”L-ați felicitat pe Vladimir Putin pentru că a obținut încă un mandat de președinte?”

Dorin Recean: ”Sigur nu”

Vitalie Cojocari:”De ce?”

Dorin Recean: ”Pentru că acest exercițiu nu neapărat a reprezentat un exercițiu democrat (alegerile prezidențiale din Rusia)”.

Vitalie Cojocari: ”De ce nu au fost alegerile din Federația Rusă democratice?”.

Dorin Recean: ”Ne dorim, cel mai important lucru este Federația Rusă sau oricine altcineva să respecte Republica Moldova, să respecte cetățenii Republicii Moldova. Asta este obiectivul nostru”.

Vitalie Cojocari: ”În acest moment, Federația Rusă respectă Republica Moldova, respectă cetățenii din Republica Moldova?

Dorin Recean: Cu părere de rău nu. (...) Acționează la destabilizare a Republicii Moldova, inclusiv sponsorizează grupări criminale care își iau forma unor partide politice și corespunzător, iată cum au avut și anul trecut, au fost aceste tentative pe alocuri reușite de a corupe alegătorii. Voi și alegerile sunt instrumentul fundament al democrației”.

Mesajul premierului Dorin Recean, la 106 ani de la unirea Basarabiei cu România

Dorin Recean: ”Este un eveniment foarte important, care ne amintește de niște decizii mature, de niște decizii care au făcut din România un stat și mai puternic. Și eu sunt ferm convins că atunci când există voință, atunci când există susținere, inclusiv populară, atunci când suntem mai mulți împreună suntem și mai puternici, ne aflăm într-o mai mare securitate și putem împreună să producem și mai multă bunăstare.

Întrebat de ce unirea a fost posibilă în 1918 și de ce nu s-ar putea și acum, Dorin Recean a explicat că au fost realizate în ultimii ani mai multe proiecte pentru interconectarea celor două maluri ale Prutului.

Dorin Recean: ”Eu sunt ferm convins că noi, în ultimii doi ani, am construit mai multe poduri, am construit mai multe drumuri, am interconectat și mai mult cele două maluri ale Prutului cu energie electrică, cu transport rutier și feroviar.

Bucureștiul a investit foarte mult în proiecte de infrastructură, dar și în proiecte mai mici, de exemplu în programul satului european, care vrea să dezvolte condiții de viață bune și prielnice pentru cetățenii din stânga Prutului. Și eu cred că aceasta este cea mai bună formă de a apropia malurile”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE