Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile din Belgia investighează o rețea de influență a Rusiei suspectată că a plătit parlamentari ai Uniunii Europene

Autoritățile din Belgia investighează o rețea de influență rusă suspectată că a plătit parlamentari ai Uniunii Europene. Procurorul federal belgian a deschis o anchetă în care îi cercetează pe eurodeputații acuzați că au primit bani pentru răspândirea propagandei proruse.

Belgia: Anchetă în scandalul Russiagate. Autoritățile investighează o rețea de influență a Rusiei suspectată că a plătit parlamentari ai Uniunii Europene

Premierul Alexander De Croo anunță că serviciile de informații belgiene au confirmat existența unei rețele de interferență prorusă cu activități în mai multe țări europene, rețea care acum este supusă urmăririi penale în Belgia.

Alexander De Croo, premierul Belgiei: „Obiectivul Moscovei este foarte clar”, a spus De Croo, citând informaţii secrete. „Obiectivul este de a ajuta la alegerea mai multor candidaţi pro-ruşi în Parlamentul European şi a de a întări un anumit discurs pro-rus în această instituţie”, a afirmat premierul belgian, potrivit Agerpres.

Această nouă anchetă vine la scurt timp după ce o investigație condusă de autoritățile din Cehia a dezvăluit că deputați din Parlamentul European au primit bani într-o operațiune de influență susținută de Moscova pentru a-și promova propaganda în blocul comunitar.

Plățile în numerar nu au avut loc în Belgia, dar interferența da, a spus De Croo. În timp ce el nu a putut preciza câți parlamentari UE ar putea fi urmăriți penal, mass-media cehă, care citează oficiali ai serviciilor de informații, a declarat că acuzațiile implică politicieni din Germania, Franța, Polonia, Belgia, Olanda și Ungaria. Ancheta cehă a dus la sancționarea a două persoane și a companiei de știri Vocea Europei, prin care anchetatorii spun că a fost derulată operațiunea rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE