Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU. Schimbările climatice ar putea face ca mușcăturile de câini să fie mai frecvente

Schimbările climatice ar putea face ca mușcăturile de câini să devină mai frecvente, avertizează un nou studiu. Potrivit cercetării efectuate de Harvard Medical School, câinii au cu 11% mai multe șanse de a ataca oamenii în zilele cu niveluri mai ridicate de ultraviolete, potrivit Euronews Green.

Studii anterioare au asociat temperaturile ridicate și poluarea aerului cu creșterea agresivității la oameni, șobolani și maimuțe. Acum, se pare că încălzirea vremii ar putea întoarce "cel mai bun prieten al omului" împotriva noastră.

"Câinii, sau interacțiunile dintre oameni și câini, sunt mai ostile în zilele calde, însorite și cu smog", concluzionează autorii studiului.

Cum vor influența schimbările climatice să devină câinii mai agresivi?

Studiul - publicat în revista Nature în această lună - a examinat datele privind mușcăturile de câini din opt orașe din SUA între 2009 și 2018. Setul de date a inclus 69.525 de mușcături de câine raportate, ceea ce reprezintă o medie de trei mușcături pe zi în zece ani.

Ei au descoperit că mușcăturile de câini au crescut cu 11% în zilele cu niveluri mai ridicate de UV, cu 4% în zilele mai călduroase și cu 3% în zilele cu niveluri crescute de ozon.

Mușcăturile de câini au scăzut ușor (cu 1%) în zilele cu precipitații abundente. Studiul nu a inclus informații despre alți factori - cum ar fi rasa câinelui, sexul sau dacă câinele a fost castrat sau sterilizat. Cu toate acestea, cercetătorii au speculat că vremea caldă îi face pe câini mai agresivi, la fel ca pe stăpânii lor.

Efectele temperaturilor ridicate asupra corpului

Temperaturile ridicate pot crește ritmul cardiac, tensiunea arterială, transpirația și fac să fie mai greu să-ți tragi sufletul, contribuind la creșterea senzației de stres. Valurile de căldură pot provoca, de asemenea, creșterea producției de testosteron, sporind sentimentele de agresivitate.

Potrivit unui studiu american care se întinde pe 45 de ani, atacurile violente cresc în anii și anotimpurile calde. Infracțiunile non-violente nu au fost afectate de temperatură. De asemenea, pe vreme caldă, iar oamenii sunt mai predispuși să își dea demisia.

Cât de mult vor crește temperaturile globale din cauza schimbărilor climatice?

Încălzirea provocată de om a atins aproximativ 1°C în 2017. Suntem pe cale să atingem 1,5 grade în 2024. 

ONU a avertizat că angajamentele existente în materie de climă nu oferă "nicio cale credibilă" pentru a preveni creșterea temperaturii cu peste 1,5 grade față de nivelurile preindustriale.

La o încălzire de 1,5 grade Celsius, aproximativ 14% din populația Pământului va fi expusă la valuri de căldură severe cel puțin o dată la cinci ani, în timp ce la o încălzire de 2 grade acest număr sare la 37%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE