Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum te aperi de câinii agresivi. Petru Roman, specialist în comportament canin: „Tot ce facem cu câinii este să descurajăm”

Chiar dacă pare greu de atins, o atitudine calmă și fermă poate opri un câine din a ataca. Întotdeauna un patruped va resimți frica omului în momentul în care acesta tinde să-l atace. Specialiștii recomandă ca în acel moment să nu facem pași înapoi, să evităm contactul vizual și încercăm să reperăm liderul acelei haitei, astfel încât să dăm de înțeles că nu vrem să le atacăm teritoriul sau să le facem vreun rău.

Invitat în platoul Euronews România, Petru Roman, specialist în psihologie și comportament canin, a vorbit despre ce trebuie să facă o persoană atunci când este atacată de o haită de câini.

De ce atacă patrupedele și ce-i provoacă

„Sunt două nivele principale. Primul este teritorialitatea, care este un instict animalic normal, chiar și noi oamenii îl avem. În momentul în care stai liniștit seara în apartamentul tău și eu vin și dărâm ușa, din instinct tu o să arunci cu ceva, o să-ți protejezi teritoriul. Al doilea este instinctul de pradă. Care ce înseamnă? Orice se mișcă, orice este dinamic poate constitui atracția și poate fi acea scânteie care determină acțiunea”, a explicat specialistul.

Ce trebuie să faci pentru a nu fi atacat de câini

„Prima soluție este evitarea. Dacă am ajuns totuși în această situație dificilă și foarte sensibilă, ideal ar fi să-mi păstrez calmul. De ce? Cățeii percep mesajele noastre, dar noi comunicăm cu cățeii prin trei canale procedurale. 65% prin feromoni, principalul organ de simț al câinelui este nasul, el detectează feromonii, care sunt substanțe biochimice, eliberate de corpul nostru, în mod instinctiv și permanent. Ei sunt determinați de emoție. Când sunt înfricoșat, corpul meu o spune. Atunci 65% din comunicarea cu cățieii este prin feromon, eu trebuie să mă încarc cu energie, cu o capacitate, cu forță, dar nu cu violeță. Trebuie să fiu calm, pregătit, alert dar nu înfircoșat. Următorul nivel este văzul și am nevoie să fac postură, minică. Este foarte important ca atunci când mă întâlnesc cu acești câini să nu am o postură și o mimică, retrasă, înfricoșată”, a menționat Petru Roman, specialist în psihologie și comportament canin.

Reguli de urmat în cazul unui atac iminent

Specialistul a mai precizat și că este foarte important să avem în vedere o serie de gesturi pe care le putem face în interacțiunea cu un câine agresiv. Linsul buzelor, căscatul și postura încrezătoare transmit animalului un semnal de siguranță. În plus, în aceste momente nu este indicat să priviți câinele în ochi, ci mai degrabă să-i dați senzația că-l ignorați, deoarece acest semnal poate fi considerat ca un prim pas într-un viitor atac.

Cu toate acestea, există și o serie de pași de care trebuie să ținem cont atunci când animalul nu reațcionează la acești stimului și atacul este iminent.

„Dacă atacul este imininet este indicat să nu faci pas în spate sau să te întorci cu spatele. Cățeii funcționează foarte mult pe spațialitate și atunci dacă el face un pas spre mine și eu înapoi, e ca la șah. Dacă mă întorc cu spatele, cățelul știe foarte bine că eu nu-l mai văd. Atunci, mișcările mele sunt calme, sunt mereu în controlul situației, observ cățelul fără a-l fixa, știu sună complicat, și nu mă dau înapoi, nu mă întorc cu spatele și nu o iau la goană. Tot ce e dinamic cosntituie o țintă ori dacă m-am întors cu spatele fiind în teritoriul lui cățelul știe că sunt vulnerabil și îmi garantează eșecul”, a explicat Petru Roman.

Ce facem dacă suntem deja atacați

„Sunt două tipuri de mușcătură: cea de avertizare, de corecție, de coordonare și cea de atac. Cea de atac e foarte simplă, câinele mușcă face priză și începe acea mișcare de sfârtecare. E cam greu să ieși de acolo, mai ales dacă este o haită, pentru că după prima mușcătură îl vor urma ceilalți membri ai haitei. Atunci când îl văd că se pregătește să muște să nu mă feresc. Dar dacă rămân pe poziții și fac un pas spre el, se va opri. Nu vă garantez însă că este soluția magică

În momentul acesta ar fi ideal să avem la noi un instrument care ne prelungește sau ne extinde puterea. Un spray cu piper sau un instrument cu ultrasunete, care funcționează și nu prea, dar spray-ul cu piper funcționează întotdeauna. Spray-ul cu piper vi-l recomand și-l recomand și oamenilor care ies cu câinii la plimbare contra câinilor maidanezi care atacă. Un spray cu piper sare la vreo cinci metri, este unidirecționat și descurajeză atacul. Tot ce facem cu câinii este să descurajăm”, a conchis Petru Roman.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE