Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: România va cheltui 11 miliarde de dolari pentru îngrijirea supraponderalilor

Mai multă mișcare, mai multă speranță de viață. 150 de minute de mișcare pe săptămână, cât recomandă Uniunea Europeană, ar putea preveni mii de decese premature. În plus, ar scădea și rata obezității, care, în România, depășește media europeană. Potrivit Federației Mondiale a Obezității, România ar putea cheltui peste 11 miliarde de dolari, în 2030, pentru persoanele supraponderale.

62% dintre români nu fac niciun fel de activitate fizică

Potrivit celui mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății, o treime dintre adulții din Uniunea Europeană nu fac niciodată sport. Nivelul scăzut de activitate fizică este frecvent întâlnit și la adolescenți. Aproape 18% dintre băieți respectă recomandarea OMS de a avea cel puțin o oră de activitate fizică moderată sau viguroasă pe zi. La fete, procentul este și mai scăzut - de aproape 10%.

România mai are de recuperat la capitolul activități sportive. Suntem în top cinci cele mai sedentare țări din Uniunea Europeană, se arată într-un studiu efectuat la nivel european. Cu alte cuvinte, 62% dintre români nu fac niciun fel de activitate fizică. Cifrele mai arată că doar 2% dintre români merg în sala de fitness sau fac sport în mod regulat, iar 18% fac mișcare uneori.

Țara noastră este, astfel, într-o relație complicată cu mișcarea, ceea ce duce la grave probleme de sănătate pe termen lung. Un raport al Federației Mondiale a Obezității arată că 58% dintre români sunt supraponderali sau suferă de obezitate, ceea ce înseamnă și un impact major asupra economiei. În 2030, România ar putea cheltui peste 11 miliarde de dolari, adică 3,4% din PIB. Asta se traduce într-un cost de 613 dolari pentru fiecare cetățean al țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE