Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu. Un nou factor ar putea contribui la obezitate. Ce sunt ”substanțele chimice veșnice” și cât de nocive sunt pentru organism

Expunerea la "substanțe chimice veșnice" ar putea contribui la obezitate, arată un nou studiu.

Știm cu toții că obezitatea este legată de ceea ce mâncăm și de cât de mult - sau cât de puțin - facem exerciții fizice. Dar poluarea chimică ar putea contribui, de asemenea, la această epidemie mortală.

Un studiu danez publicat luni în jurnalul de cercetare Obesity expune legăturile dintre PFAS toxice - cunoscute și sub numele de substanțe chimice veșnice - și recidiva de pierdere în greutate.

Ce sunt "substanțele chimice veșnice" și de ce sunt periculoase?

PFAS, sau substanțele per- și polifluorurate, reprezintă o mare familie de substanțe chimice de origine umană. Acestea sunt cunoscute ca "substanțe chimice veșnice" deoarece nu se descompun în mod natural în mediul înconjurător.

Aceste substanțe chimice au fost folosite încă din anii 1940 pentru proprietățile lor antiaderente, hidrofuge, termice și antipete. Ele se găsesc în orice, de la îmbrăcăminte la tigăi antiaderente și ambalaje alimentare.

În ultimii ani, PFAS au fost asociate cu probleme grave de sănătate, inclusiv malformații congenitale și cancer.

Acest lucru a dus la reglementări mai stricte și la eliminarea treptată a PFAS, însă unele dintre ele sunt încă considerate în mod dubios ca fiind sigure pentru utilizare - în ciuda unor cercetări care arată că substanțele chimice aprobate se pot scurge din ambalaje în alimentele noastre.

Care este legătura dintre substanțele chimice veșnice și obezitate?

Oamenii de știință de la Universitatea din sudul Danemarcei și de la Universitatea din Copenhaga și-au propus să studieze impactul expunerii la PFAS asupra greutății corporale.

Aceștia au folosit date dintr-un studiu din 2011 care a examinat legătura dintre diverse diete și riscul cardiovascular.

Studiul original a inclus participanți cu obezitate din opt țări europene: Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Danemarca, Germania, Grecia, Țările de Jos, Spania, Spania și Regatul Unit.

După ce li s-a dat sarcina de a pierde opt procente din greutatea corporală, au fost repartizați aleatoriu în cinci grupuri de diete diferite, unele dintre ele având ca scop să inducă pierderea în greutate, pentru o perioadă de 26 de săptămâni.

Cercetătorii danezi au examinat nivelurile a cinci tipuri de PFAS în plasma a 381 dintre acești participanți.

Ei au descoperit legături semnificative între creșterea în greutate și nivelurile de substanțe chimice, indiferent de dietă. Două grupuri de substanțe chimice - PFOA și PFHxS - aproape că s-au dublat în concordanță cu o creștere în greutate de 1,5 kg în toate grupurile de diete.

Creșterea în greutate asociată cu expunerea la PFAS s-a dovedit a fi, de asemenea, mai semnificativă decât creșterea în greutate legată de dietele suboptime.

Prin urmare, expunerea la anumite toxine de mediu ar putea explica succesul variabil al unor diete, cum ar fi dietele cu conținut scăzut de carbohidrați.

Studii anterioare au arătat că PFAS pot modifica metabolismul energetic, controlul glucozei și homeostazia hormonilor tiroidieni - toate acestea având implicații asupra greutății.

Este obezitatea o mare problemă în Europa?

Obezitatea aduce cu sine o serie lungă de probleme de sănătate. Numai în Europa, aceasta provoacă anual cel puțin 200 000 de cazuri de cancer și 1,2 milioane de decese, fiind astfel a patra cauză de mortalitate de pe continent, potrivit unui raport din 2022 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Aproape o treime dintre copii și 59% dintre adulții din Europa sunt supraponderali sau trăiesc cu obezitate, se arată în raport.

Ratele de obezitate din Europa sunt mai mari decât în orice altă regiune a OMS, cu excepția Americilor, a precizat organismul ONU, adăugând că acestea au crescut cu 138% între 1975 și 2016.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE