Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu Harvard - România are a 19-a cea mai complexă economie din lume. Ciucă: „Are potențial să ajungă în primele 10”

Premierul Nicolae Ciucă a adus în discuție un studiu al Universității Harvard care relevă că România are a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii. Șeful Executivului a afirmat că țara noastră are potențial să ajungă în primele 10 economii, însă este nevoie de măsuri pentru sprijinirea capitalului românesc.

„Am dorit să redau concluziile unui studiu al departamentului economic al Academiei Harvard care vine și ne confirmă că România a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii și are potențial ca să continue să crească în acest clasament și până în 2030 rezultatele să o împingă undeva în primele 10.

Este o recunoaștere pe care de aici de la masa Guvernului trebuie să o adresăm tuturor cetățenilor României, mediului de afaceri..

Recunoaștem că în continuare este nevoie de măsuri pentru sprijinirea capitalului românesc. Am discutat în coaliție, am discutat cu domnul ministru Câciu și ceilalți miniștri de linie să facem în așa fel încât să venim cu măsuri concrete pentru a putea sprijini capitalul românesc”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.

Experții Universității Harvard au evidențiat că România a finalizat o serie de transformări structurale, „în toate sectoarele majore, cu productivitate ridicată”.

„Cota de piață globală în producția de mașini, în România, a crescut în deceniul precedent.

Creșterea exporturilor României în ultimii cinci ani a fost determinată de servicii. Creșterea României în domeniul Serviciilor nu a fost un noroc, prin simpla concentrare într-un sector global în creștere. Mai degrabă, creșterea exporturilor în domeniul serviciilor a fost determinată de extinderea cotei sale de piață la nivel mondial”, arată studiul Harvard.

Vezi aici analiza realizată de Universitatea Harvard privind evoluția economiei României.

Nicolae Ciucă: „Investițiile încep să aibă o contribuție majoră la bugetul de stat”

„Avem vești foarte bune legate de ceea ce înseamnă programul de investiții, așa cum ne-am asumat prin obiectivele de guvernare.

La sfârșitul anului 2022, cifra totală a investițiilor se ridică la 73 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record pentru investițiile din țara noastră din banii de la buget.

Am avut 88 de miliarde alocate prin buget. Trebuie să recunoaștem că nu am reușit să atingem obiectivul de 100%, dar ținând cont de condițiile în care s-a derulat activitatea economică și bulversarea pe care a creat-o creșterea prețului la materiale și măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru a reuși să compensăm această creștere la materiale ne-a ajutat ca în a doua parte a anului să reușim să gestionăm cum se cuvine domeniul investițiilor.

Cea mai parte a bugetului nu se realizează pe consum, așa cum eram obișnuiți, și iată investițiile încep să aibă o contribuție majoră la bugetul de stat.

Practic este și rodul activității dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri din țara noastră și o dovadă de încredere că măsurile, așa cum au fost discutate, au asigurat predictibilitate și oportunități pentru a putea să investească”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE