Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Doar 10% dintre profesorii care au renunțat la grevă sunt mulțumiți de creșterile salariale

Publicat de: Oana Stoica

Doar 10% dintre profesorii care au renunțat la greva generală, începută pe 22 mai, spun că au luat această decizie în urma promisiunilor de creștere a salariilor făcute de Guvern, potrivit celui mai recent studiu realizat de World Vision România.

Majoritatea profesorilor (63%) a renunțat la grevă pentru a nu-i afecta pe elevi și pe părinți. Al doilea motiv invocat de cadrele didactice este că nu-și permit să mai piardă din zilele de salariu (57%).

În urma grevei generale, Ministrul Educației a anunțat că probele de la competențele la Bacalaureat se amână cu două zile și vor avea loc în perioada 14-23 iunie. Inițial, probele de competențe trebuiau să înceapă pe 12 iunie. Momentan nu a fost anunțată o amânare a probelor scrise.

Sunt și voci care spun că au renunțat la grevă, pentru că nu au încredere în modul de negociere al sindicaliștilor din Învățământ (46%). Mai mult de jumătate (55%) cred că revendicările salariale cerute nu vor deveni realitate.

Unele cadre didactice au ales să iasă din grevă după ce colegii lor de catedră au renunțat (36%).

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat joi că trendul privind participarea la greva din Educaţie este unul descendent. Cifrele prezentate de ministru joi arătau că 13.500 de profesori și-au reluat activitatea, dintr-un total de aproximativ 21.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ care au renunțat la forma de protest.

Ce îî motivează pe profesori să iasă în stradă

Profesorii spun că nu ies în stradă doar pentru bani (98%). Ei vor să atragă atenția și asupra altor probleme din sistem:

De asemenea, cadrele didactice își doresc să fie mai respectate (76%). Doar în acest an am avut două cazuri care au prezentat situații tulburătoare la clasă: o profesoară de japoneză care a fost înțepată, în zona gâtului, cu un cuțit și un alt cadru didactic, cu 20 de ani experiență, care a fost umilită și filmată de elevi de gimnaziu.

Nou protest în București

Vineri, 9 iunie, profesorii ies din nou în stradă, în Capitală. Sindicatele din educație au obținut autorizație pentru organizarea protestului în București, la miting fiind așteptate 20.000 de persoane.

Joi, Guvernul a aprobat o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o "garanţie suplimentară" privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ. Cu toate acestea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că memorandumul nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic.

Sondajul a fost realizat cu peste 1.200 de cadre didactice, din medii diferite, cu vârsta cuprinsă între 18 și peste 55 de ani. Dintre cadrele didactice care au răspuns la chestionar, opt din zece participă la grevă (81%), iar unu din zece a participat, dar a renunțat (9%).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE