Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: "Creștere mare" post-COVID a tulburărilor de alimentație și a automutilării în rândul adolescentelor

O analiză a dosarelor de sănătate din Marea Britanie a constatat o creștere semnificativă a tulburărilor de alimentație și a automutilației în rândul adolescentelor, ceea ce corespunde constatărilor similare din alte țări europene.

Cercetătorii au observat o creștere semnificativă a tulburărilor de alimentație și a automutilației în rândul adolescentelor din Regatul Unit de la pandemia COVID-19.

Începând cu martie 2020, tulburările de alimentație au fost cu 42,4% "mai mari decât s-ar fi așteptat" în cazul fetelor cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani și cu 32% mai mari în cazul celor cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani, a arătat o analiză a milioane de înregistrări de medicină generală din Marea Britanie.

Episoadele de autoagresiune au fost cu 38,4% mai mari decât se așteptau pentru adolescentele cu vârste cuprinse între 13-16 ani, în timp ce nu a existat nicio creștere pentru fetele din alte grupe de vârstă.

Constatările au fost publicate în revista Lancet Child and Adolescent Health de către Universitatea din Manchester, Universitatea Keele, Universitatea din Exeter și organizația caritabilă de cercetare în domeniul sănătății mintale McPin Foundation.

Creșterea numărului de cazuri în zonele mai dezvoltate

"Motivele pentru creșterea numărului de diagnostice de tulburări alimentare și a episoadelor de automutilare în rândul adolescentelor în timpul pandemiei sunt probabil complexe", a declarat într-un comunicat Dr. Pearl Mok, autorul principal și cercetător la Universitatea din Manchester.

Ea a adăugat că acestea "s-ar putea datora unui amestec de aspecte precum izolarea socială, anxietatea rezultată din schimbarea rutinei, întreruperea educației, influențele nesănătoase din mass-media socială și creșterea gradului de conștientizare clinică".

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că creșterea numărului de tulburări de alimentație și a episoadelor de autoagresiune a fost mai mare în comunitățile mai puțin defavorizate, ceea ce, a spus Mok, ar putea reflecta "diferențele în furnizarea de servicii și provocările în ceea ce privește accesul la îngrijirea clinică".

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au folosit o bază de date cu dosare de sănătate anonimizate a nouă milioane de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, între 2010 și 2022.

Ei nu au constatat nicio creștere a ratelor de tulburări alimentare sau a episoadelor de automutilare pentru bărbați.

"Creșterea uluitoare a diagnosticelor de tulburări de alimentație și a episoadelor de automutilare în rândul femeilor adolescente evidențiază nevoia urgentă de a îmbunătăți accesul timpuriu la servicii și de a interveni la timp", a adăugat Dr. Sruti Garg, psihiatru pentru copii și adolescenți și co-investigator la Universitatea din Manchester.

Studiul din Marea Britanie este un ecou al constatărilor anterioare din țări europene precum Italia, Franța și Belgia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE