Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalul pentru Copii din Iași va înființa primul compartiment din țară dedicat exclusiv diagnosticării și tratării copiilor care suferă de autism

Spitalul pentru Copii din Iași va înființa primul compartiment din țară dedicat exclusiv diagnosticării și tratării copiilor care suferă de autism. Acum, copiii din Iași au opțiuni extrem de limitate, iar timpul de așteptare pentru a ajunge la un specialist poate fi de luni de zile.

În România se estimează că unul din 51 de copii este diagnosticat cu autism

Conform unui studiu derulat de asociația HelpAutism, în România se estimează că unul din 51 de copii este diagnosticat cu autism. În fapt, spun medicii, stim prea puțin despre anvergura reală a acestei probleme.

Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” Iași: „Pentru că noi vedem copiii de la o vârstă foarte mică și avem suspiciuni si nu avem unde să-i îndreptăm, am decis să facem acest compartiment. Va fi un proiect unic la nivel național. Sperăm să îl putem extinde ca și plan de screening, un program de screening al acestei patologii, având în vedere că la ora actuală, în România, nu se știe câți copii suferă de această patologie și care este gradul lor de recuperare.”

La Iași, părinții pot merge pentru tratament numai în privat sau la Spitalul de Psihiatrie Socola, iar timpul de așteptare poate ajunge la luni de zile.

Părinte copil cu autism: „Momentan, mi s-a zis că prin septembrie ar începe lista de așteptare. Eu nu știu a câta persoană sunt pe acea listă de așteptare. Doctorul acordă un timp de două ore fiecărui pacient și atunci lista de așteptare e foarte lungă.”

Elena Popescu, medic primar la Institutul de Psihiatrie Socola Iași: „Adresabilitatea este mare, dar este și limitată în același timp de numărul mic de specialiști, undeva la 700 de externări pe an, peste 200 de consultații în regim ambulator. Atât cu autism, cât și cu ADHD, într-adevăr a crescut această incidență a cazurilor noi diagnosticate.”

Roxana Axinte, vicepreședintele Asociației Zbor de Fluturi Iași: „Foarte greu ajung părinții la un diagnostic pentru că sunt, cel puțin în Iași, patru medici neuropsihiatri de care noi știm. La mulți dintre ei timpul de așteptare se întinde pe câteva luni.”

Este important ca diagnosticul să fie pus cât mai devreme

Pentru acești copii este extrem de important ca diagnosticul să fie pus cât mai devreme.

Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” Iași: „Patologia, dacă este diagnosticată între vârsta de unu și doi ani, are o rată de recuperare de 80-90 la sută. Dacă ai prierdut acest start, pacientul se va recupera în procent de maximum 20%.”

Diagnosticul de autism, în sine, este greu de acceptat pentru părinți.

Părinte copil cu autism: „Nu l-am acceptat imediat. După șase luni, de fapt trei luni, am început să citim și s-au confirmat acele criterii. E foarte greu de acceptat, nu știi cum evoluează, ce viitor îl așteaptă. Am plecat de la ideea că, dacă intervin și nu se confirmă diagnosticul, eu nu am nimic de pierdut, nici copilul, pentru că terapia nu este medicament care să îi facă rău, iar, dacă nu accept, nu intervin, atunci copilul meu pierde timp prețios. A început să devină verbal, nu a ajuns la nivelul lui. Eu, mai având un copil de patru ani, știu unde ar trebui să fie, dar am început să ne înțelegem.”

Peste 500.000 de români sunt afectați de acest diagnostic

Înființarea unui compartiment dedicat pentru autism este un pas important înainte, spun reprezentantii ONG-urilor, mai ales că deservește întreaga Moldovă.

Roxana Axinte, vicepreședintele Asociației Zbor de Fluturi Iași: „Suntem sunați aproape săptămânal de măcar un părinte pentru a intra în cadrul centrului și, din păcate, nu mai avem timp disponibil. Primele semne care pot fi observate încă de când copilul este mic: dacă urmărește obiectele, dacă face acea povestire din ochișori, noi o numim atenție conjugată.”

Peste 500.000 de români sunt afectați de acest diagnostic, în acest număr find incluși atât copiii cu autism, dar și părinții lor, care se confruntă cu toate dificultățile aduse de acest diagnostic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE