Valul de caniculă care s-a abătut asupra Spaniei a fost cel mai intens înregistrat vreodată pe teritoriul acestei ţări, potrivit unor date preliminare publicate miercuri de agenţia meteorologică naţională (AEMET), informează Agerpres.
Acest val de caniculă, care a durat din 9 iulie până pe 18 iulie, a prezentat „cea mai puternică anomalie” de temperatură înregistrată pe teritoriul acestei ţări de la începutul înregistrărilor meteorologice, în 1975, potrivit lui Beatriz Hervella, purtătoare de cuvânt a AEMET.
Sinonim într-o oarecare măsură cu intensitatea unui episod canicular, o anomalie reprezintă diferenţa dinte temperatura medie care marchează începutul valului şi maxima înregistrată în timpul episodului. S-a ridicat la 4,2 grade, cea mai mare valoare înregistrată vreodată.
„Vorbim totodată, de cel puţin, al treilea (val de caniculă) ca durată” după cel din 2015 (26 de zile) şi 2003 (16 zile), dar durata sa ar putea într-un final să „crească”, a adăugat Beatriz Hervella.
De fapt, deşi în mod oficial valul de căldură, în timpul căruia temperaturile au depăşit 45 de grade Celsius, s-a încheiat luni în Spania, mercurul termometrelor a coborât relativ puţin în zilele următoare, iar AEMET ar putea aşadar să estimeze a posteriori că valul a continuat.
Aceste temperaturi excepţional de ridicate au declanşat incendii gigantice începând cu săptămâna trecută pe teritoriul ţării, unul dintre acestea ducând al moartea unui pompier şi a unui cioban în apropiere de Zamora (nord-vest).
Cel mai recent focar care îngrijorează autorităţile a fost declarat luni în Aragon (nord-est). A devastat până la această oră mii de hectare şi a dus la evacuarea a 1.700 de persoane. Circulaţia pe tronsonul feroviar care leagă Madridul de Barcelona fost reluată după o întrerupere temporară cauzată de incendiu, dar alte rute erau în schimb nefuncţionale miercuri.
Publicat de: Euronews
Te-ar putea interesa și
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Mediu
1 min
Câți urși trăiesc în România: aproape 13 mii de exemplare, triplu față de ce ar putea susține ecosistemul, spune ministrul Mediului
Ministerul Mediului a publicat joi datele recensământului urșilor, la aproape trei ani de la momentul în care a fost început. Cifrele arată că avem între 10.000 si 12.770 de urși în România.
1 min
Mediu
1 min
Contrar vremii de afară, avem ierni din ce în ce mai calde, cu din ce în ce mai puțină zăpadă, arată statisticile
Aproape toată țara rămâne sub cod galben de ger, până săptămâna viitoare. Meteorologii se așteaptă ca, în cele mai friguroase nopți, temperaturile să scadă până la -18 grade. Valul de frig vine după două zile în care Capitala și alte 10 județe au fost sub cod galben de ninsori.
Mediu
1 min
Fenomenele extreme și încălzirea globală ne schimbă viața în fiecare zi, iar ele se vor intensifica, avertizează specialiștii
Fenomenele extreme și încălzirea globală ne schimbă viața în fiecare zi. În 2024, omenirea a cunoscut cu 41 de zile călduroase mai mult decât s-a întâmplat în 2023.