Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Revoltă la SpaceX: Angajații au redactat o scrisoare deschisă în care denunță „comportamentul jenant” al lui Elon Musk

Publicat de: Elena Moldoveanu

O scrisoare deschisă, adresată companiei SpaceX, în care se denunță comportamentul recent al directorului general Elon Musk, a stârnit o discuție deschisă între angajații companiei, într-un sistem de chat intern. Angajații sunt încurajați să semneze sugestiile din scrisoare, fie în mod public, fie în mod anonim, o versiune semnată a scrisorii urmând să fie livrată pe biroul președintelui SpaceX, Gwynne Shotwell, relatează The Verge.

Scrisoarea descrie modul în care acțiunile lui Musk și recentele acuzații de hărțuire sexuală la adresa sa afectează negativ reputația SpaceX. Documentul susține că angajații „din toate spectrele de gen, etnie, vechime și roluri tehnice au colaborat” la redactarea scrisorii.

„Comportamentul lui Elon în sfera publică este o sursă frecventă de distragere a atenției și de jenă pentru noi, în special în ultimele săptămâni. În calitate de director executiv al nostru și cel mai proeminent purtător de cuvânt, Elon este văzut ca fiind imaginea SpaceX - fiecare Tweet pe care Elon îl trimite este de facto o declarație publică a companiei. Este esențial să clarificăm pentru echipele noastre și pentru potențialul nostru grup de talente că mesajele sale nu reflectă munca noastră, misiunea noastră sau valorile noastre,” se arată în scrisoare.

Sugestiile propuse de angajați

Printre sugestiile menționate în scrisoare se numără:

  • Definirea comportamentului inacceptabil și desfășurarea de acțiuni pentru combaterea acestuia;
  • Stabilirea de modalități sigure de raportare și repercusiuni clare pentru toate comportamentele inacceptabile, indiferent dacă acestea vin din partea directorului general sau a unui angajat care începe prima zi de lucru;
  • Condamnarea publică a comportamentul dăunător al lui Elon pe Twitter. SpaceX trebuie să se separe rapid și explicit de brandul personal al lui Elon.

Acuzațiile de hărțuire sexuală

Distribuită, miercuri, pe un canal intern al SpaceX Microsoft Teams, cu peste 2.600 de angajați, scrisoarea susține că societatea nu respectă politica „No Asshole” (Fără ticăloși) și politica sa de toleranță zero în materie de hărțuire sexuală, declarate de multe ori.

Numărul de semnături nu a fost disponibil imediat, dar angajații au fost rugați să semneze scrisoarea prin completarea unui chestionar sau prin scanarea unui cod QR.

În decembrie, o fostă angajată a SpaceX a scris un eseu pe platforma Lioness în care a detaliat experiența sa, descrisă ca fiind hărțuire sexuală omniprezentă în cadrul companiei. Ea a criticat, de asemenea, răspunsul departamentului de Resurse Umane al SpaceX la plângerile sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE