Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, gafă de Ziua Mondială a Apei: Dunărea este cel mai internațional râu din Europa

Pentru unii oficiali din Ministerul Mediului, Dunărea nu este fluviu, ci este râu. Și nu orice râu, este ”cel mai internațional din Europa”. Este declarația secretarului de stat Sorin Banciu care a participat la o conferință organizată chiar de Ziua Mondială a Apei.

Banciu a mai subliniat că deciziile luate la Ministerul Mediului ”se bazează pe informații și nu pe impresii”.

”Avem relații foarte bune cu toți cei cu care împărțim aceste resurse, fie că vorbim de Dunăre, cel mai internațional râu din Europa, sau de Tisa, în care acordurile noastre și parteneriatele noastre sunt sunt fructificate în cel mai bun mod posibil, sau de Prut, un râu absolut esențial, mai ales că vorbim de un râu care traversează o zonă de conflict și care și de care vecinii noștri din Republica Moldova au o atâta nevoie”, a declarat Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, care se ocupă de relații internaționale și afaceri europene.

Întrebat ulterior dacă Dunărea este râu sau fluviu, Banciu a subliniat că este vorba despre ” cel mai internațional fluviu”.

”Reporter: Dunărea este râu sau fluviu?

Sorin Banciu: Este fluviu. Este cel mai internațional fluviu și ne mândrim că împreună cu toate țările riverane avem un plan de management coerent, unitar, pentru că Dunărea este pentru noi cel mai esențial curs de apă dulce.”

Dunărea, al doilea cel mai lung fluviu din Europa

Cu o lungime a cursului de apă de 2.850 de kilometri, Dunărea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, după Volga. Străbate cel mai mare număr de țări din lume: 10. Prin comparație, Nilul străbate nouă țări.

Izvorește din Munții Pădurea Neagră din Germania și curge prin Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina, înainte de a se vărsa în Marea Neagră. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE