Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzi mai mari pentru șoferii care circulă fără rovinietă

Șoferii care circulă fără rovinietă valabilă pe drumurile publice din România vor plăti amenzi mai mari. Legea care majorează valoarea sancțiunilor a fost promulgată, astăzi, de președintele Iohannis.

Cu cât cresc amenzile

Odată promulgată, legea urmează să fie publicată, curând, în Monitorul Oficial și va intra în vigoare în 30 de zile de la apariție.

În cazul autoturismelor, majorarea amenzilor pentru lipsa rovinietei nu va fi foarte mare. Dacă în prezent sancțiunile sunt cuprinse între 250 și 500 de lei, ele vor avea valori între 275 și 550 de lei.

Cele mai mari amenzi vor fi, însă, în cazul neplății rovinietei pentru vehiculele de transport marfă. Astfel, pentru camioanele de până în 3,5 tone amenda va fi între 950 și 1.900 de lei.

În cazul camioanelor mari, de peste 12 tone, amenzile vor fi de patru ori mai mari decât în prezent: între 11.900 și 23.800 de lei.

Și în cazul vehiculelor de transport persoane amenzile cresc substanțial. De trei ori mai mult în cazul microbuzelor, fiind situate între 3.100 și 6.200 de lei, și de aproape cinci ori în cazul autocarelor: între 5.500 și 11.000 de lei.

Prin această măsură, autoritățile vor ca cei care nu își achită taxa de drum să plătească o amendă al cărei cuantum să fie cel puțin dublul taxei anuale și de cel mult patru ori valoarea acesteia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE