Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șoferii ar putea înlocui permisul auto cu un cod QR, din 2030. Propunerea făcută de Comisia Europeană

Regulile s-ar putea schimba pentru șoferi din 2023. Conducătorii auto ar putea ca în mai puțin de 10 ani să se legitimeze în fața polițiștilor doar cu un cod QR.

Acesta poate fi verificat şi recunoscut pe tot teritoriul Uniunii Europene. Propunerea venită de la Bruxelles, care îşi doreşte, printre altele, să crească gradul de siguranţă pe drumurile publice.

Comisia europeană vine cu propuneri noi și în privința procedurilor de reînnoire sau preschimbare a unui permis de conducere.

Toate aceste proceduri vor putea fi făcute online, astfel încât conducătorul auto poate să își schimbe documentul fără să se prezinte fizic la vreun ghișeu.

Cei mai mulți șoferi par încântați de inițiativă. După ce va fi reglementată întreaga procedură, statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să îşi pună la punct infrastructura digitală.

Permis de conducere la 17 ani

Comisia Europeană a anunțat planuri de îmbunătățire a siguranței rutiere în întreaga UE, inclusiv o reformare a sistemelor de examinare a conducătorilor auto și introducerea unui permis de conducere digital valabil în întreaga UE.

Noile propuneri ar urma să stabilească la 17 ani vârsta legală pentru susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere, iar proaspeții posesori de permise de conducere ar urma să aibă o perioadă de probă de doi ani timp în care nu ar putea conduce singuri și în care s-ar aplica, de asemenea, o interdicție totală a consumului de alcool la volan.

Potrivit CE, noile norme vor îmbunătăţi siguranţa pentru toţi participanţii la trafic şi vor ajuta UE să îşi realizeze "Viziunea zero" - fără decese pe drumurile din UE până în 2050. Ele vor pregăti mai bine conducătorii auto pentru vehiculele cu emisii zero şi pentru conducerea pe drumurile urbane, alături de un număr tot mai mare de biciclete şi vehicule cu două roţi, precum şi de pietoni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE