Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sevilla a câștigat Europa League, după ce a învins AS Roma la loviturile de departajare

Sevilla și-a păstrat renumele de "specialista Europa League" și a câștigat marele trofeu, după o finală electrizantă cu AS Roma, decisă la loviturile de departajare.

Andaluzii au îmbunătățit recordul pe care îl dețineau deja și au bifat al șaptelea trofeu în această competiție, care s-a numit Cupa UEFA până în 2009.

După ce au cerut un penalty în minutul 32, italienii au deschis scorul peste 3 minute, prin Dybala. Replica trupei lui Mendilibar a venit pe finalul primei părți, când Telles a nimerit bara. Sevilla a egalat în minutul 55, prin autogolul lui Mancini. Și spaniolii au cerut un penalty, pe care l-au primit inițial, însă și-a schimbat decizia după ce a consultat VAR-ul.

A fost 1-1 în timpul regulamentar și nu s-a marcat nici în cele două reprize de prelungiri, astfel că s-a trecut la loviturile de departajare. Aici, câștig de cauză a avut Sevilla, după două ratări ale italienilor.

Jose Mourinho ar urma să plece de la AS Roma

După acest meci, AS Roma ar urma să-l piardă pe antrenorul Jose Mourinho. Portughezul va semna cu PSG, conform presei internaționale.

Totodată, acest meci a reprezentat, pentru Jose Mourinho, prima sa finală europeană pierdută. Pe celelalte cinci le-a câștigat. El rămâne unul dintre cei mai titrați antrenori din istorie, în ceea ce privește trofeele europene, la egalitate cu marele Giovanni Trapattoni, ambii având câte cinci.


Știrea inițială:

Sevilla - AS Roma este prima mare finală dintre competițiile europene ale acestui sezon, cea din Europa League. Partida se dispută pe 31 mai, de la ora 22:00, în Ungaria, pe Puskas Arena, din Budapesta.

Meciul are însă și o altă miză, pe lângă marele trofeu: învingătoarea va juca direct în grupele Champions League, în sezonul viitor. Iar ambele formații nu se mai pot califica în această competiție prin clasarea în campionat, așa că singura lor șansă de a juca "la masa bogaților" este doar prin câștigarea Europa League.

Sevilla - AS Roma, echipele probabile:

  • Sevilla: Bounou - Navas, Bade, Gudelj, Telles - Fernando, Rakitic - Ocampos, Torres, Gil - En Nesyri

Antrenor: Jose Luis Mendilibar

  • Roma: Patricio - Mancini, Smalling, Ibanez - Zalewski, Cristante, Matic, Spinazzola - Pellegrini, El Shaarawy - Abraham

Antrenor: Jose Mourinho

Învingătoarea va încasa și o sumă de bani consistentă, 8,6 milioane de euro, iar finalista va primi 4,6 milioane. La aceste sume se adaugă, evident, cele câștigate până acum pe parcursul competiției, precum și banii din market-pool.

Andaluzii, record de trofee

Sevilla a venit din postura de deținătoare a recordului de trofee Europa League, având în vedere că și l-a adjudecat de patru ori, după schimbarea denumirii competiției, în 2009. Din 1971 până în 2009, competiția se numea Cupa UEFA, iar dacă se ia în calcul și acea perioadă, Sevilla deține șase trofee. Și de fiecare dată când andaluzii au jucat o finală, au și câștigat-o.

De cealaltă parte, AS Roma este deținătarea trofeului Conference League, a treia competiție europeană. Acesta este și singurul trofeu european al echipei antrenate de Jose Mourinho. În istoria participărilor în competițiile europene, AS Roma a mai jucat patru finale.

  • Sezoanele în care Sevilla a câștigat Cupe UEFA / Europa League: 2005–06, 2006–07, 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2019–20.

Sevilla a câștigat toate cele șase finale europene jucate

Pentru a ajunge în marea finală, Sevilla a eliminat-o pe Juventus, oarecum surprinzător. Andaluzii au avut nevoie de prelungiri pentru a merge în ultimul act. Iar AS Roma a trecut de Bayer Leverkusen.

Interesant este că, după ce s-au calificat în finala Europa League, nici Sevilla, nici AS Roma nu au mai câștigat niciun meci în campionat.

Singura dată când Sevilla și AS Roma s-au întâlnit în competițiile europene a fost în 2020, în optimile de finală Europa League, când andaluzii s-au impus cu 2-0.

Jose Mourinho poate deveni antrenorul cu cele mai multe trofee în competițiile europene

Antrenorul de la AS Roma, Jose Mourinho, deține o performanță remarcabilă și este neînvins în cinci finale continentale consecutive. În plus, "The Special One" are șansa de a deveni cel mai titrat antrenor din istoria competițiilor europene. În acest moment, portughezul se află la egalitate cu marele Giovanni Trapattoni, fiecare având câte cinci trofee. În sezonul trecut, Mourinho a triumfat în Conference League, la prima ediție a acestei competiții.

Căpitanul de echipă Jesus Navas este singurul jucător din lotul lui Jose Luis Mendilibar care a fost prezent și în prima finală jucată de Sevilla, cea din 2006. La acea vreme, andaluzii au învins-o pe Middlesbrough, nimeni alta decât trupa care a lăsat-o acasă pe Steaua (n.r.: actuala FCSB), în acea semifinală de poveste.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE