Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Dîncu a retras inițiativa legislativă pentru modificarea Legii Sportului. El a anunțat cum poate promova CSA Steaua

La jumătatea lunii aprilie, fostul ministru al apărării, Vasile Dîncu, alături de alți doi deputați, a inițiat un proiect de lege care prevedea modificarea Legii Sportului.

La acea vreme, cei de la CSA Steaua s-au bucurat, având în vedere că inițiativa le permitea să promoveze, cu toate că clubul este unul de drept public, aflat în subordinea Ministerului Apărării, ceea ce nu le dădea voie să evolueze în prima ligă.

Între timp, după ce vestea a învolburat apele și a stârnit diverse discuții, același Vasile Dîncu a anunțat că și-a retras retras propunerea. Dîncu a explicat și motivul. El susține că a primit două avize negative.

Vasile Dîncu renunță la propunerea legislativă privind Leage Sportului

"Am solicitat Biroului Permanent al Senatului retragerea propunerii legislative pentru modificarea art. 31 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, înregistrată cu numărul L309/2023 pe care am inițiat-o, în luna aprilie, alături de colegii mei Radu Mihai Popa și Bogdan Constantin Matei. Am luat această decizie în urma celor două avize negative primite din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social.

Cele două avize, cu caracter consultativ, nu răspund esenței propunerii noastre legislative, dar din respect pentru democrație, le acceptăm.

România ar putea fi sancționată dacă FRF ar permite modificarea Legii Sportului în contrast cu regulamentele UEFA

În spiritul respectului pentru adevăr, suntem datori să facem o mențiune: a invoca argumentul conform căruia promovarea sportului poate constitui un obiectiv de interes comun doar în sensul art. 107 alin. (3) lit. (c) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), dar și faptul că un club profesionist este o întreprindere comercială și face obiectul dreptului UE în domeniul concurenței, este neavenită în situația noastră deoarece, în acest moment, cluburile de fotbal sunt cluburi profesioniste, cu sportivi profesioniști, care sunt plătiți din fonduri publice sau având finanțare mixtă. Este și cazul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, cel care funcționează acum, chiar dacă nu este înscris în așa-zisa ”Ligă Profesionistă de Fotbal”, în regim profesionist, nu amator. Dacă s-ar aplica aceste prevederi invocate, atunci cluburile departamentale de la noi nu ar putea funcționa, iar România ar fi sancționată pentru acest lucru.

Inițiativa noastră nu a vizat înființarea de noi cluburi profesioniste, ci a avut ca scop rezolvarea situației tuturor cluburilor departamentale, pentru că, în România, în acest moment, majoritatea sporturilor de performanță sunt finanțate în acest fel: handbal, polo, volei, rugby, înot, etc. Fără finanțare publică, aceste cluburi românești nu ar putea face performanță, iar un sportiv precum David Popovici, multiplu campion mondial, care primește finanțare din partea Ministerului Afacerilor Interne, prin clubul departamental Dinamo, nu ar mai putea să facă performanță, cel puțin nu în România.

Așadar, dezbaterea privind finanțarea publică versus finanțarea privată este un non-sens, întrucât, în momentul de față, 90% din sportul de performanță din România este susținut din fonduri publice. Cea mai mare parte dintre echipele din Liga Profesionistă de Fotbal beneficiază de finanțare și din fonduri publice, directă sau indirectă, dar aici, spun partizanii FCSB, nu sunt fonduri publice, dacă vin din bugete locale sau județene. Cei care blochează accesul echipei CSA Steaua București în Liga Profesionistă se fac că nu observă situația de fapt din sportul românesc și nici nevoia sprijinului din fonduri publice pentru sportivii de performanță.

Modificarea Legii Sportului nu ar fi ajutat-o doar pe CSA Steaua

Inițiativa noastră, deși ar fi ajutat CSA Steaua București, nu a fost făcută special pentru acest club, așa cum s-a spus în repetate rânduri, ci pentru toate cluburile departamentale din România.

Acum este foarte clar că singura soluție pentru CSA Steaua București, cea care a câștigat promovarea pe teren, este aceea de a se asocia cu o entitate privată. În calitate de ministru al apărării, am promovat modificări ale ordinelor interne, astfel încât CSA Steaua București să aibă dreptul să se asocieze și, în acest fel, să aibă drept de promovare, iar în acest sens, am dat un ordin de ministru. Echipa de fotbal și-a câștigat dreptul sportiv de a juca anul viitor în liga superioară, iar clubul și ministerul ar trebui să decidă dacă doresc sprijinirea performanței echipei și rezolvarea unei situații absurde: o echipă să nu aibă posibilitatea să-și valorifice meritul sportiv", susține Vasile Dîncu, pe Facebook.

Varianta în care CSA Steaua poate promova în prima ligă

Dîncu a anunțat care este varianta în care CSA Steaua poate promova. Practic, ei trebuie neapărat să-și modifice statutul.

Fostul ministru al apărării le-a oferit celor de la CSA Steaua și soluția pentru rezolvarea acestei probleme. Practic, nu există altă soluție mai bună decât asocierea cu o entitate privată, însă noutatea, din punctul său de vedere, este că această participare a unui privat ar putea fi chiar și de 1 la sută.

În plus, Dîncu a explicat de ce temerea asupra pierderii dreptului de proprietate asupra brandului este neîntemeiată.

"Pentru conducerea Clubului CSA Steaua, lucrurile ar putea fi foarte simple: transformarea CSA Steaua în societate pe acțiuni, din care un procent semnificativ (90% sau 99%) să fie deținut de MApN, iar restul (10% sau 1%) să fie deținut de entitatea privată cu care clubul se asociază (fie că este vorba despre Romtehnica, companie aflată în subordinea MApN, ori despre fundația suporterilor steliști AS47, ori despre orice altă entitate privată); în acest mod, echipa de fotbal ar putea avea drept de promovare în prima ligă imediat. Ideea că CSA Steaua București ar putea pierde dreptul de proprietate asupra brandului nu se susține, deoarece condițiile asocierii se vor stabili prin statutul noii societăți, care va reflecta voința clubului și a MApN.

Sper ca oamenii care au insistat ani de zile că echipa nu poate promova din cauză că trebuie modificată legea sporturilor, dar în tot acest timp ei nu au încercat să facă nimic pentru modificarea actului normativ, înțeleg acum că singura modalitate de a realiza visul suporterilor și al sportivilor este de a acționa acum. În caz contrar, vor trebui să explice de ce vor să mențină un patronat absurd asupra unui club de fotbal important al României, în condițiile în care, prin organizarea actuală, se blochează realizarea meritului sportiv", a precizat Vasile Dîncu.

Clubul Sportiv al Armatei Steaua a anunțat că va face contestație

CSA Steaua a încheiat play-off-ul din Liga secundă pe locul al doilea, ceea ce i-ar fi permis să promoveze în mod direct, din punct de vedere sportiv, având în vedere că primele două clasate au acest drept. Doar forma de organizare a clubului nu permite această promovare.

După discuții ample pe marginea acestui subiect, oficialii de la CSA Steaua au anunțat că intenționează să conteste această interdicție de promovare. Cel mai probabil, ei se vor adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Laussane (TAS).

"Punct final în sezonul Ligii 2, sezonul 2022-2023. Echipa noastră termină pe poziția secundă, care ne asigură promovarea din punct de vedere sportiv.

Interpretarea eronată a Legii Sportului, de către Federația Română de Fotbal, ne pune în situația de a căuta soluții legale pentru a putea evolua pe prima scenă a fotbalului românesc.

Facem precizarea că un eventual demers al clubului nostru, nu putea fi întreprins, decât după comunicarea oficială a FRF.

Felicităm jucătorii și staff-ul tehnic pentru performanța reușită și mulțumim fanilor pentru suportul necondiționat.

De asemenea, dorim să vă comunicăm că Daniel Oprița va fi antrenorul echipei noastre și în sezonul viitor, iar componența lotului de jucători va fi strict în responsabilitatea lui și a staff-ului tehnic", a fost anunțul celor de la CSA Steaua.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE