Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Vasile Dâncu: Promovarea CSA Steaua, imposibilă anul acesta. Posibilă soluție pentru 2024

Clubul Sportiv al Armatei Steaua nu poate promova în prima ligă din acest an prin modificarea legii sportului, așa cum s-a vehiculat în ultima perioadă. O spune chiar Vasile Dîncu, inițiatorul unui proiect de lege în acest sens. 

În schimb, fostul ministru al Apărării are o altă soluție pentru ca echipa clasată pe primul loc în liga secundă să evolueze pe prima scenă a fotbalului românesc din toamnă. Asocierea cu o firmă privată și schimbarea formei de organizare a clubului. 

Într-un interviu acordat Euronews România, Vasile Dîncu a explicat că schimbarea unor prevederi din Legea Sportului este imposibilă într-un termen atât de scurt, astfel încât echipa finanțată de Ministerul Apărării Naționale să poată evolua în prima ligă din sezonul următor. 

”O inițiativă legislativă durează câteva luni. Chiar dacă e în procedură de urgență, dar urgență e atunci când e vorba de urgențe adevărate: inundații, cataclisme. Prin modificarea legii sportului, nu se poate anul acesta, eventual din campionatul celălalt, pentru că o lege are un parcurs legislativ în Camera Deputaților, apoi în Senat, apoi merge la promulgare, este analizată, până este promulgată o lege durează, este complicat, deci în niciun caz nu am căutat să deformăm competiția, să se facă o intruziune în mersul lucrurilor, să se schimbe lucrurile pe parcurs. Nu este cazul.”, a declarat Vasile Dâncu.

Legea actuală spune că în prima ligă de fotbal pot evolua doar cluburi private sau înregistrate ca societăți pe acțiuni.

La acest moment, în prima ligă de fotbal pot evolua doar cluburi private sau înregistrate ca societăți pe acțiuni. Clubul Sportiv al Armatei este o organizație non-profit, care aparține unui minister public din România, astfel că soluția pentru care echipa antrenată de Daniel Oprița să evolueze în Superligă este modificarea statutului și, implicit, a formei de organizare

”Eu am realizat, când eram ministru, posibilitatea ca CSA Steaua să se transforme în societate de drept public, asociindu-se clubul ministerului cu o entitate privată, cu 1%, 5%, își schimbă caracterul și poate intra în prima ligă, chiar și acum, de anul acesta, dacă vor să o facă.”, a mai spus senatorul PSD.

Propunerea pentru modificarea legii sportului, inițiată de Vasile Dîncu, a mai fost semnată de doar doi colegi din PSD: deputatul Radu Popa și senatorul Bogdan Matei. În motivarea demersului său, Vasile Dîncu susține că nu există diferențe între o echipă departamentală, cazul CSA Steaua, și echipele susținute de autoritățile locale. 

”Avem consilii județele, consilii locale care susțin echipa de Liga I. Ideea de profesionism vine de la statutul jucătorilor, care sunt profesioniști, nu de la entități de drept privat care aduc numai bani privați în fotbal. Ar dispărea fotbalul din Liga I dacă am elimina toți banii de la consilii județene sau primării.”, a mai adăugat politicianul.

Totodată, echipa nu ar face față în prima ligă doar cu bugetul alocat de Ministerul Apărării Clubului Sportiv al Armatei. 

”Oricum, dacă CSA va promova, cu bugetul de la MApN nu ar rezista în prima ligă, are nevoie de jucători, are nevoie de un alt nivel de cheltuieli, pe care îl poate obține doar din sponsorizări sau din asocieri cu entități private.

Am văzut și ultimul derby, CSA – Dinamo, pentru liga I, știu ei mai bine, au nevoie de o echipă de alt nivel, au nevoie de alt nivel de performanță față de ceea ce au fost obișnuiți la liga a doua. ”, a menționat Dîncu.

După victoria cu Dinamo, CSA Steaua a revenit pe primul loc în clasamentul ligii secunde, cu șase etape rămase de disputat în play-off-ul competiției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE