Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu intervine în conflictul CSA Steaua - FSCB pentru stadionul din Ghencea. „Această lege va pune punct uneia dintre cele mai mari rivalități din fotbalul românesc”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, luni, că vrea să modifice Legea educației fizice și sportului, în așa fel încât „oricine face sport în mod organizat să poată folosi mai ușor o bază sportivă modernă”. Schimbarea legislativă ar putea pune capăt disputei dintre cluburile de fotbal CSA Steaua și FCSB care vor fi nevoite să împartă stadionul Ghencea.

Marcel Ciolacu a dat de înțeles că a depus amendament după ce a văzut că „orgoliile exagerate ale unor oameni pot bloca folosirea unor baze sportive noi, construite de statul român, din banii românilor”.

„Într-o țară în care oricum prea puțini copii fac sport, să blochezi accesul la infrastructura sportivă este un sabotaj la sănătatea cetățenilor noștri. Acesta este motivul pentru care am susținut proiectul prin care terenurile de sport din curtea școlii să poată fi folosite în afara orelor de program.

Și acesta este motivul pentru care am depus în proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului adoptat astăzi un amendament prin care să facilităm accesul tuturor celor care doresc la bazele sportive ale statului. Până acum, era practic imposibil din cauza birocrației ca cineva să aibă acces, contra cost desigur, la o bază sportivă”, a scris liderul PSD, pe Facebook.

Ciolacu, despre conflictul CSA Steaua - FCSB: „A venit timpul ca și în România rivalitatea să fie înțeleasă doar în termeni sportivi”

„Prioritatea este ca oricine face sport în mod organizat – copii, juniori, adulți, să poată folosi mai ușor o bază sportivă modernă.

Și da, mă bucur că această lege va pune punct și uneia dintre cele mai mari rivalități din fotbalul românesc.

Cred că a venit timpul ca și în România rivalitatea să fie înțeleasă doar în termeni sportivi, iar echipele să poată împărți fără probleme același stadion. Dacă au putut Roma și Lazio sau Inter cu Milan, sunt convins că vor putea și Steaua cu FCSB”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

În luna iunie, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul împlinirii a 75 de ani a Clubului Sportiv al Armatei Steaua, că va sprijini cu toate forţele procesul de revenire a echipei de fotbal în Liga I.

Stadionul de 100 de milioane de euro din Ghencea, inaugurat în 2021

În iulie 2021, noul Stadion Steaua, construit cu ocazia organizării la Bucureşti a EURO 2020, a fost inaugurat în cadrul unui eveniment special organizat de Clubul Sportiv al Armatei la care au fost prezenţi câştigătorii Cupei Campionilor Europeni şi la care au asistat aproximativ 15.000 de spectatori, conform Agerpres.

După inaugurarea stadionului din Ghencea, FCSB a încercat în repetate rânduri să închirieze arena, însă echipa finanțată de Gigi Becali a fost refuzată de conducerea Ministerului Apărării.

De altfel, în luna mai 2022, Clubul Sportiv al Armatei Steaua a dat în judecată Federaţia Română de Fotbal la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) şi cere suspendarea barajului de promovare în Liga I, conform Agerpres.

CSA Steaua a încheiat play-off-ul Ligii a II-a pe locul patru, însă nu are drept de promovare, astfel că locul său la baraj a fost luat de echipa clasată pe poziţia a cincea, Concordia Chiajna. Conform Legii Sportului cluburile de drept public, finanţate de la bugetul de stat, cum este cazul Stelei, nu au dreptul să promoveze în Liga I, competiţie unde sunt acceptate doar cele organizate ca persoane juridice de drept privat.

Conflictul CSA Steaua - FSCB

La 22 decembrie 2016, magistrații Curții de Apel Bucureşti au decis că gruparea deţinută de Gigi Becali, Fotbal Club Steaua Bucureşti, nu mai are voie să folosească numele "Steaua" şi "Steaua Bucureşti" fără consimţământul clubului Armatei, CSA Steaua.

În ianuarie 2017, Becali a explicat că nu a „furat” Steaua în 2003, la constituirea Societăţii Comerciale Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, menţionând că a primit acţiuni în schimbul a 10 milioane de dolari pe care i-a investit în club în perioada 2000-2002.

Clubul Sportiv al Armatei a deschis mai multe procese împotriva lui Gigi Becali, solicitând printre altele recuperarea unui prejudiciu în valoare de 37 de milioane de euro cauzat de folosirea ilegală a mărcii "Steaua Bucureşti" de către clubul de fotbal FCSB, finanţat de Gigi Becali, în perioada 2004-2014.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE