Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manchester City a câștigat Champions League, după 1-0 în finala cu Inter. Britanicii, primul trofeu UCL din istoria lor

A fost un adevărat regal fotbalistic în finala Champions League 2023. Manchester City - Inter s-a terminat 1-0, iar englezii și-au adjudecat primul trofeu UCL din istoria clubului.

Manchester City - Inter 1-0, în finala Champions League 2023

Dacă "Cetățenii" au avut ghinion în finala din 2021, au avut noroc acum, în cea din 2023, pentru că Inter a ratat ocazii imense. Mulți se așteptau ca Erling Haaland să fie protagonist, însă fundașii puși în teren foarte bine de Inzaghi au avut grijă de "mașinăria de goluri" a lui City.

Cu toate acestea, după o primă ocazie a lui Bernardo Silva, norvegianul Haaland a irosit cea mai mare șansă a primei reprize, în minutul 27. În partea secundă, Inter a ratat o șansă mare prin Lautaro, însă cei care au marcat au fost englezii. După o fază construită foarte bine, Rodri a deschis scorul în minutul 68, din pasa aceluiași Bernardo Silva.

Interul a continuat însă să joace dezinvolt, iar Dimarco a nimerit transversala în minutul 70. Lukaku a avut și el o șansă, iar la cealaltă poartă, Foden l-a scos în evidență pe portarul Onana. Pe final, italienii au avut două ocazii uriașe, în minutul 88 și în minutul 90+6, iar Manchester City - Inter s-a terminat 1-0.

La acest meci au fost protagoniști și doi români, arbitrii Isvan Kovacs și Vasile Marinescu. Kovacs, care a oficiat și la Cupa Mondială 2022, a fost arbitru de rezervă, iar Vasile Marinescu, rezervă pentru arbitrii asistenți.

  • În acest sezon, Manchester City a reușit "tripla": campionat, Cupa Angliei și Champions League. Astfel, City e doar a doua echipă engleză care reușește așa ceva, după rivala Manchester United.
  • Antrenorul lui Manchester City, Josep Guardiola, se află la al treilea trofeu Champions League câștigat, după cele două obținute pe banca Barcelonei. El a devenit primul antrenor care reușește "tripla" cu două cluburi diferite.
VEZI GALERIA
8 imagini

LIVE TEXT Manchester City - Inter 1-0, în finala Champions League 2023

Min. 90+6: Final de meci. Manchester City - Inter se termină 1-0. Englezii au câștigat, în premieră, cel mai important trofeu european inter-cluburi.

Min. 90+6: Ocazie mare Inter. Dimarco centrează din corner, Gosens deviază, dar Ederson are paradă superbă la ultima fază a meciului.

Min. 88: Ocazie uriașă Inter. După o centrare în careu, Lukaku reia cu capul, mingea lovește tibia lui Ederson și sare la Dias, care respinge în corner, cu un reflex extraordinar.

Min 77: Ocazie Manchester City. Foden îl dribleaza superb pe Dimarco și șutează, dar Onana apără.

Min. 73: Ocazie Inter. Lukaku șutează din afara careului, printre picioarele lui Dias, dar Ederson reține mingea.

Min. 70: Bară Inter. Dumfries câștigă un duel aerian, pasează cu capul până la Dimarco, acesta trimite tot cu capul, lobat, mingea îl depășește pe portar și lovește transversala, revine la Dimarco, dar acesta trimite în colegul său, Lukaku.

Min. 68: GOL Manchester City! Akanji pasează la Bernardo Silva, care ajunge în apropierea liniei de fund, întoarce mingea la Rodri, iar aceasta deschide scorul cu un șut plasat, lângă bară.

Min. 58: Ocazie mare Inter. După o greșeală a britanicilor, când Bernardo Silva vrea să paseze înapoi, la Akanji, acesta din urmă nu e atent și nu-l observă pe Lautaro, care profită și rămâne singur cu portarul Ederson, dar brazilianul are o paradă extraordinară.

Min. 46: Începe repriza secundă.

VEZI GALERIA
7 imagini

Min. 45+2: La pauză, Manchester City - Inter 0-0. Englezii au avut ocazii mai clare, însă meciul este echilibrat, pentru că ambele echipe sunt destul de precaute într-un asemenea joc.

Min. 35: Prima schimbare a lui Manchester City vine destul de rapid, însă forțată de împrejurări. De Bruyne, accidentat, este înlocuit cu Foden. Belgianul a avut ghinion și în finala din urmă cu doi ani, când a jucat o oră.

Min. 27: Ocazie mare Manchester City. Considerat cel mai bun pasator din lume, din ultimii ani, De Bruyne își arată clasa și trimite superb pentru golgheterul Haaland, acesta pătrunde în careu, pe stânga, și șutează din unghi, dar Onana apără excelent. E cea mai mare ocazie a englezilor, până acum.

Min. 6: Ocazie Manchester City. Bernadro Silva pătrunde pe dreapta, intră în careu, îl păcălește pe Dimarco și șutează la colțul lung, dar mingea ocolește vinclul.

Min. 1: Începe meciul.

UPDATE: Marea finală a fost precedată de un spectacol grandios. DJ-ul suedez Alessio și-a arătat măiestria, iar brazilianca Anitta și cântărețul, compozitorul și producătorul Burna Boy au dat recital pe Arena Ataturk, din Istanbul.

VEZI GALERIA
6 imagini

Manchester City - Inter, echipele de start:

Manchester City: Ederson - Akanji, R. Dias, Ake - Stones, Rodri - B. Silva, De Bruyne, Gundogan (c), Grealish - Haaland

Inter: Onana - Darmian, Acerbi, Bastoni - Dumfries, Barella, Calhanoglu, Brozovic (), Dimarco - L. Martinez, Dzeko


Știrea inițială:

Arena din Istanbul a găzduit, în 2005, ciocnirea istorică dintre Liverpool și AC Milan - englezii au revenit de la 0-3 și au câștigat finala la lovituri de departajare. Meciul a fost numit „Miracolul de la Istanbul”.

Inter, care, la ultimul trofeu, îl avea pe Cristi Chivu pe teren, a fost prima echipă calificată în finala Ligi Campionilor, sezonul 2022/2023, după ce a învins cu scorul general 3-0 pe AC Milan.

Manchester City, marea favorită, s-a calificat în ultimul act după ce, în retur, a învins pe Real Madrid cu 4-0. (în tur, meciul s-a terminal egal: 1-1).


Semifinalele Champions League, sezonul 2022/2023

9 mai, ora 22:00

  • Real Madrid - Manchester City 1-1

Deţinătoarea trofeului a deschis scorul prin brazilianul Vinicius Junior (36), echipa antrenată de Pep Guardiola egalând după pauză prin belgianul Kevin De Bruyne (67).

Real a marcat în fiecare din ultimele sale 14 meciuri jucate acasă contra cluburilor engleze în Champions League.

Cele două echipe s-au întâlnit şi în semifinalele ediţiei trecute, Real câştigând dubla cu scorul general de 6-5. Echipa spaniolă vizează a 18-a sa finală în Liga Campionilor/Cupa Campionilor Europeni (14 trofee câştigate).

Benzema a jucat meciul său cu numărul 151 în Champions League, fiind al patrulea în ierarhia all-time a competiţiei, la egalitate cu Xavi. Cristiano Ronaldo are cele mai multe apariţii (183), urmat de Iker Casillas (177) şi Lionel Messi (163).

Pentru Ancelotti a fost meciul cu numărul 190 în Liga Campionilor, egalându-l pe antrenorul cu cele mai multe meciuri în competiţie, Sir Alex Ferguson.

10 mai, ora 22:00

  • AC Milan - Inter 0-2

Inter Milano a făcut un pas important spre finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe AC Milan cu scorul de 2-0 (2-0), miercuri seara, pe stadionul San Siro, într-un meci considerat în deplasare, în prima manşă a semifinalelor.

Inter s-a impus în ''Derby de la Madonnina'' prin golurile marcate de Edin Dzeko (8), Henrih Mhitarian (11), dar a avut şansa de a câştiga şi mai clar şi de a tranşa calificarea.

AC Milan a pierdut pentru prima oară cu Inter în Liga Campionilor, după două egaluri (şi calificare) în semifinalele din 2003 şi două victorii în sferturile din 2005. Însă, Milan a pierdut toate cele trei dueluri cu rivala din 2023, după 0-1 cu în Serie A şi 0-3 în Supercupa Italiei.

Manşa secundă se va juca tot pe San Siro, în data de 16 mai, când Inter va fi echipa gazdă.

Ultima echipă italiană care cucerit trofeul Champions League a fost Inter, în 2010. AC Milan, care a cucerit trofeul de şapte ori, a jucat ultima finală în competiţie în 2007.

16 mai, ora 22:00

  • Inter - Milan 1-0

Inter Milano s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe AC Milan cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara, pe San Siro, în manşa secundă a semifinalelor.

Inter, care s-a impus cu 2-0 în prima manşă, s-a calificat meritat în ultimul act, fiind net superioară rivalei în ambele manşe.

AC Milan a dezamăgit în retur, având un singur şut pe poartă, în prima repriză, iar în partea secundă nu a reuşit să îşi creeze nicio ocazie de gol.

17 mai, ora 22:00

  • Manchester City - Real Madrid 4-0

Manchester City va juca a doua sa finală în Liga Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Real Madrid, deţinătoarea trofeului, cu scorul de 4-0 (2-0), miercuri seara, pe teren propriu, în manşa secundă a semifinalelor.

City şi-a reconfirmat forţa pe teren propriu, dovedită anterior cu RB Leipzig (7-0) şi Bayern (3-0) în fazele eliminatorii ale competiţiei, după 1-1 în meciul tur, de pe ''Santiago Bernabeu''.

Bernardo Silva (23, 37), Eder Militao (autogol, 76) şi Julian Alvarez (90+1) au înscris în victoria echipei antrenate de Pep Guardiola, care va juca a doua sa finală de Champions League, urmând să o înfrunte pe Inter Milano.

Rezultate sferturi Champions League, sezonul 2022/2023

11 aprilie, ora 22:00

  • Manchester City - Bayern Munchen 3-0
  • Benfica - Inter 0-2

12 aprilie, ora 22:00

  • Milan - Napoli 1-0
  • Real Madrid - Chelsea 2-0

18 aprilie, ora 22:00

  • Chelsea - Real Madrid 0-2
  • Napoli - Milan 1-1

19 aprilie, ora 22:00

  • Inter - Benfica 3-3
  • Bayern Munchen - Manchester City 1-1

Rezultatele din optimile Ligii Campionilor, sezonul 2022-2023

14 februarie, ora 22:00

  • PSG – Bayern Munchen 0-1
  • AC Milan – Tottenham 1-0

15 februarie, ora 22:00

  • Club Brugge – Benfica 0-2
  • Borussia Dortmund – Chelsea 1-0

21 februarie, ora 22:00

  • Liverpool – Real Madrid 2-5
  • Eintracht Frankfurt – Napoli 0-2

22 februarie, ora 22:00

  • RB Leipzig – Manchester City 1-1
  • Inter – FC Porto 1-0

7 martie, ora 22:00

  • Chelsea – Borussia Dortmund 2-0
  • Benfica – Club Brugge 5-1

8 martie, ora 22:00

  • Bayern Munchen – PSG 2-0
  • Tottenham – AC Milan 0-0

14 martie, ora 22:00

  • FC Porto – Inter 0-0
  • Manchester City – RB Leipzig 7-0

15 martie, ora 22:00

  • Napoli – Eintracht Frankfurt 3-0
  • Real Madrid – Liverpool 1-0

Recorduri în istoria Ligii Campionilor

  • Cele mai multe titluri: Real Madrid (14 titluri)
  • Cele mai multe apariții: Real Madrid (48 de apariții)
  • Cele mai multe meciuri jucate: Real Madrid (470 de meciuri)
  • Cele mai multe victorii: Real Madrid (281 de victorii)
  • Golgheterul all-time: Cristiano Ronaldo (141 goluri)
  • Cele mai multe meciuri jucate: Cristiano Ronaldo (187 de meciuri)
  • Cele mai multe pase de gol: Cristiano Ronaldo (42 de pase)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE