Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a ajuns Manchester City cel mai profitabil club din lume, cu două finale Champions League în trei ani. Bani, staruri și glorie

Manchester City - Inter este marea finală Champions League din acest sezon, care se joacă pe 10 iunie, de la ora 22:00, la Istanbul. Englezii sunt văzuți de mulți specialiști drept principalii favoriți, după ce au mai bifat o finală în 2021. Însă ceea ce face diferența o reprezintă forța lor financiară.

2008, anul în care a început "noua eră" la Manchester City

În vara anului 2008, Manchester City a fost preluată de șeicul Mansour, membru al familiei regale din Emiratele Arabe Unite, iar din acel moment, a început o nouă eră pentru echipa engleză. Prețul plătit a fost de 208 milioane de lire sterline. Arabii aveau nevoie de un club cu istorie, cu o prezență comunitară solidă, cu infrastructură, cu o locație ușor de identificat și cu potențial de creștere.

Șeicii s-au gândit inițial la cealaltă echipă din Manchester, United, care are tradiția și notorietatea de partea ei, însă ea era deja deținută de un grup puternic, controlat de americanii Glazer.

Inițial, investiția a fost făcută prin intermediul Abu Dhabi Media Investment Corporation, însă noua companie fondată s-a numit City Football Group, care a ajuns să controleze 11 cluburi de fotbal de pe cinci continente. Acest conglomerat este organizat, în actuala formă, din 2013, după implicarea lui Ferran Soriano, fost președinte la Barcelona și considerat "eminența cenușie" a acestei afaceri.

Manchester City, al doilea club din lume, ca resurse financiare

Patronul lui Manchester City, Sheikh Mansour, care este adjunctul prim-ministrului din Emiratele Arabe Unite, avea atunci o avere de peste 17 miliarde de lire sterline, la nivel individual, iar acum a ajuns la 30 de miliarde, în special datorită companiei International Petroleum Investment. Dacă luăm în calcul acest aspect, Manchester City este al doilea club din lume, ca resurse financiare, după Newcastle. Însă familia lui Mansour are o avere cifrată la un trilion de dolari.

În sezonul 2021/2022, veniturile clubului au fost de 731 de milioane de euro, cu 13% peste cele din anul anterior și peste orice alt club din lume. În ceea ce privește veniturile comerciale, acestea au ajuns la cifre record și au generat 373 de milioane de euro pentru club, o creștere cu 65% față de sezonul trecut.

A doua sursă de venit a fost din drepturile TV, 294 de milioane de lire sterline în sezonul trecut. Doar drepturile din Premier League au însemnat 146 de milioane de lire.

Conform publicației Thefootballlovers, profitul net pentru sezonul trecut a fost de 41,7 milioane de lire sterline. În comparație, cu un sezon înainte, profitul a fost de "doar" 2,4 milioane de lire. Însă în stagiunea 2019 - 2020 au existat pierderi cifrate la 126 de milioane de lire, iar pandemia de COVID a jucat un rol important.

Compania care deține Manchester City este înregistrată în Marea Britanie, se axează pe principiul de a nu avea datorii și nu plătește dobândă niciunei companii externe. Practic, patronul folosește un fel de schimb de acțiuni pentru a se asigura că clubul nu-i datorează nimic. De altfel, dacă vorbim de cele șase campionate puternice ale Europei, Manchester City este unul dintre puținele cluburi fără datorii, alături de PSG, Leicester și Chelsea.

Robinho, primul mare star adus la Manchester City, în "era" șeicului Mansour

După ce au devenit proprietari la Manchester City, arabii aveau nevoie și de trofee și au mers pe o "rețetă" binecunoscută, aceea de a aduce staruri recunoscute la nivel mondial. Prima mare lovitură a fost brazilianul Robinho, în schimbul căruia s-au plătit 43 de milioane de euro către Real Madrid, în 2008. Suma reprezenta, la acea vreme, un record în fotbalul britanic.

Totul a culminat, ca sumă de transfer, cu aducerea lui Jack Grealish, în 2021, care a costat 117.5 milioane de euro și a devenit cel mai scump englez din istorie.

În "era Mansour" a existat însă și un Sergio Aguero, care a jucat 10 ani pentru "Cetățeni" și a devenit cel mai bun marcator din istoria lor, cu 260 de goluri în 390 de meciuri oficiale.

În acest moment, la City strălucește Erling Haaland. Desemnat de CIES cel mai valoros fotbalist al momentului, atacantul de 22 de ani a contribuit la titlul câștigat recent. Cifrele sale sunt impresionante, cu 52 de goluri în 52 de meciuri oficiale din acest sezon, plus 23 de pase decisive.

  • Alte staruri care și-au pus amprenta asupra acestui club sunt: Kevin de Bruyne, John Stones, Leroy Sane, Kyle Walker, Bernardo Silva, sau Ederson.
  • Kevin de Bruyne este cel mai bine plătit jucător din Premier League, cu un salariu anual de 20.8 milioane de lire sterline pe an.

Iar asemenea staruri aveau nevoie și de antrenori pe măsură. Când au venit, șeicii l-au găsit antrenor pe celebrul Sven Goran Eriksson, însă acesta a plecat chiar în acea vară și a urmat Mark Hughes. Acesta a fost însă singurul antrenor care nu era cunoscut, în adevăratul sens au cuvântului.

Josep Guardiola a câștigat 11 trofee cu Manchester City

Astfel, din decembrie 2009, a fost numit Roberto Mancini. După demiterea sa și acea perioadă de o lună și jumătate în care interimar a fost Brian Kidd, a urmat Manuel Pellegrini, care a stat trei sezoane pe banca "Cetățenilor". Argentinianul a fost urmat de Josep Guardiola, din 2016. De numele său se leagă perioada cea mai prosperă a lui City. Sub comanda lui, echipa a câștigat 11 trofee.

Rezultatele s-au văzut prima dată în 2011, când Manchester City a obținut primul trofeu, Cupa Angliei. Din acel moment, au urmat șapte titluri de campioană a Angliei, încă două Cupe ale Angliei, șase Cupe ale Ligii Angliei și trei Supercupe ale Angliei.

Însă patronii doreau trofee și la nivel internațional, iar în acest sezon sunt mai aproape ca niciodată să o facă, având în vedere că echipa a ajuns în finala Champions League, unde o are adversară pe Inter. Finala precedentă jucată de echipa lui Josep Guardiola, cea din 2021, a fost pierdută cu 0-1 în fața lui Chelsea. Însă în acest sezon, balanța înclină destul de mult în favoarea lui City, pentru câștigarea duelului cu Inter.

City Football Group a devenit prima corporație multinațională din fotbal, în adevăratul sens al cuvântului. Principalul ei produs este, evident, Manchester City, un fel de "perlă a coroanei".

  • City Group deține 11 echipe de fotbal în întreaga lume: Manchester City (Anglia), New York City (SUA), Melbourne City (Australia), Sichuan Jiuniu (China), Yokohama Marinos (Japonia), Montevideo City (Uruguay), Girona (Spania), Mumbai City (India), Lommel (Belgia), Troyes (Franța), Palermo (Italia).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE