Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serviciile de intelligence americane spun că, din informațiile preliminare, atacul Hamas i-a surprins pe liderii iranieni

Statele Unite au colectat mai multe informații care arată că lideri iranieni cheie de la Teheran au fost surprinși de atacul Hamas în Israel. Aceste informații au confirmat îndoielile oficialilor americani cu privire la amestecul Iranului în planificarea atacului, relatează The New York Times.

Oficialii americani nu au dorit să furnizeze detalii despre identitatea liderilor iranieni care și-au exprimat mirarea față de atacul Hamas, dar au declarat că aceste persoane erau de obicei la curent cu operațiunile care implică Forța Quds - o unitate din Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran, specializată în operațiuni de război neconvenționale și informații militare.

Cu toae acestea, oficialii americani spun că ancheta serviciilor de informații de peste Ocean continuă și nu este exclus ca aceasta să scoată la iveală dovezi că Iranul sau alte state au fost implicate direct în operațiunea Hamas.

Iran, unul dintre aliații cheie ai Hamas

De-a lungul timpului Iranul a furnizat un număr considerabil de arme și sprijin logistic luptătorilor Hamas. O mare parte din componentele pe care Hamas le folosește pentru a construi rachete, de exemplu, provin din Iran. Oficialii americani spun că din acest motiv Teheranul poate fi considerat complice la acest atac, în sens larg. Dar acest lucru este diferit de o implicare directă a Iranului.

Statele Unite și aliații săi urmăresc în mod regulat întâlnirile dintre liderii Forței Quds și aliații lor regionali, inclusiv Hamas. Oficialii de peste Ocean spun că nu există până în prezent nici o dovadă că în cadrul acestor întâlniri a fost planificat atacul din Israel. Deși oficialii americani recunosc că ar fi putut exista și alte întâlniri secrete despre care să nu știe, pentru moment nu există dovezi ale unor astfel de întâlniri.

Jake Sullivan, Consilierul pentru Securitate Națională, a declarat încă de marți că agențiile de informații americane nu au găsit dovezi în legătură cu implicarea directă a Iranului în atacul Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE