Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serbia respinge planul european de normalizare a relației cu Kosovo: „Cine ar accepta aşa ceva?”

Guvernul sârb consideră „inacceptabilă” propunerea Germaniei şi Franţei de normalizare a relaţiilor cu Kosovo care includea recunoaşterea de către Serbia a independenţei fostei sale provincii.

„Nu ne oferă posibilitatea de a dialoga, deoarece baza de la care se porneşte (n. red. că Kosovo este independent) este inacceptabilă pentru noi”, a explicat ministrul de Externe sârb Ivica Dacic, potrivit Agerpres.

Cine ar accepta aşa ceva?

Votul Consiliului Securității Naționale a fost unanim în acest caz. De asemenea, Ivica Dacic a anunțat că țara sa își menține poziția de a nu participa la sancțiunile UE aduse Rusiei.

„Nu pot să ne ceară: unu, adoptaţi sancţiuni împotriva Rusiei. Doi, permiteţi admiterea Kosovo în ONU şi în Consiliul Europei. Cine ar accepta aşa ceva? Nu există oferte politice, ei cred că o pot rezolva financiar, dar nici în această privinţă nu sunt generoşi, cum nu sunt nici în ceea ce priveşte intrarea (n. red. Serbiei) în Uniunea Europeană”, a spus ministrul de externe sârb.

Borell, despre aspirațiile celor două state de a intra în UE

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi-a exprimat vineri convingerea că propunerea Franţei şi Germaniei presupune un „progres şi un salt înainte în procesul” de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008.

Şeful diplomaţiei europene a adăugat că, în zilele următoare, vor fi analizate răspunsurile celor două părţi la acest plan şi a reamintit că normalizarea relaţiilor lor este „foarte importantă” pentru aspiraţiile celor două ţări de a deveni într-o zi membre ale Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE