Senatul SUA a aprobat un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina

Ucraina poate răsufla ușurată. Statele Unite ale Americii au decis să acorde un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de dolari, iar Senatul a aprobat.

Documentul, care prevede o prelungire a Iniţiativei de asistenţă de securitate pentru Ucraina până în 2028, este parte a proiectului SUA la Legea de autorizare a apărării naţionale (NDAA) pentru anul fiscal 2026, conform Reuters.

SUA aprobă un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina

Acel proiect de lege anual asigură că forţele armate americane dispun de resursele financiare necesare pentru a-şi îndeplini misiunile. Decizia privind NDAA a fost luată de Comisia pentru servicii armate a Senatului, cu un scor de 26-1.

Totodată, proiectul prevede majorarea finanţării de la 300 milioane de dolari până la 500 milioane de dolari.

Măsura vine la scurt timp după ce președintele american a avut o nouă convorbire telefonică cu Vladimir Putin, despre care a spus că este „foarte nemulțumit” și că „nu vrea să oprească războiul.” În acest context, liderul de la Casa Albă își pierde răbdarea cu președintele rus și a ajuns la concluzia pe care i-a tot spus-o Volodimir Zelenski, dar și aproape toți liderii euopeni.

În acest sens, Trump a precizat că va continua să ajute Ucraina, ceea ce i-a înfuriat pe ruși. Ba mai mult, Trump ar urma să sancționeze și mai mult Rusia, a cărei economie va intra în recesiune, așa cum a anunțat șefa Băncii Naționale de la Moscova.

În urmă cu câteva zile, Trump a negat că el ar fi cerut întreruperea ajutoarelor, deși ele chiar au fost întrerupte. Ulterior, presa americaă a precizat că cel care a sistat ajutoarele a fost șeful Pentagonului Pete Hegseth, din motive care țineau de „stocul limitat”. și de necesitatea unei revizuiti a stocurilor.

În cadrul aceluiași proiect, a fost respinsă solicitarea controversată din cererea bugetară din iunie, pe care a cerut-o preşedintele Donald Trump, prin care el cere retragerea din uz a flotei de avioane A-10. Documentul actual prevede ca numărul de avioane A-10 să nu scadă sub 103 avioane în anul fiscal 2026. Aceste avioane asigură „sprijinul aerian apropiat”.

Finanțarea totală aprobată prin NDAA este de 925 miliarde de dolari pentru apărare, dintre care 878,7 miliarde sunt alocate Departamentului Apărării şi 35,2 miliarde sunt pentru Departamentul Energiei, în timp ce „nevoile neprevăzute și prioritare” însumează 6 miliarde de dolari.

În acel act se vorbește și despre amenințările din partea Chinei, Iranului şi Coreei de Nord, iar din acest punct de vedere, este necesară adoptarea unor „progrese tehnologice” în domeniul inteligenţei artificiale, sau în cel al „tehnologiei fără pilot” şi al armelor hipersonice.

După ce a fost aprobat de Senat, proiectul de lege va parcurge pașii necesar în lunile următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE