Donald Trump i-a spus lui Zelenski că el nu a ordonat oprirea livrării ajutoarelor pentru Ucraina

După ce a discutat cu Putin, Trump a avut o convorbire telefonică și cu Volodimir Zelenski, vineri, iar ambele părți au spus că a fost o „discuție bună”.

„Aceasta a fost probabil cea mai bună conversaţie din tot acest timp, a fost extrem de productivă. Sunt recunoscător pentru disponibilitatea de a ajuta", a spus Zelenski.

Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii au întrerupt furnizarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Trump i-a spus lui Zelenski că el nu a ordonat oprirea livrării ajutoarelor pentru Ucraina

La câteva zile distanță, Wall Street Journal citează surse apropiate discuției respective, care susțin că Trump nu a decis sistarea ajutorului, ci că a ordonat o revizuire a stocurilor de muniţii ale Pentagonului. Iar această reviziure vine după ce americanii au atacat siturile nucleare iraniene, la finalul lunii iunie.

Ba mai mult, Trump i-ar fi dat asigurări lui Zelenski că va trimite „cât de mult ajutor militar de poate”, după cum au precizat acele surse citate e Wall Street Journal. Cu toate acestea, livrările rămân în aşteptare, așa cum a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Cel care a ordonat „revizuirea stocurilor” a fost șeful Pentagonului, Pete Hegseth, „pentru a se asigura că tot ceea ce iese pe uşă se aliniază cu interesele Americii”, după cum a precizat secretara de presă a Casei Albe, Karoline Leavitt.

Discuția lui Trump cu Zelenski a venit la o zi după ce președintele american a vorbit cu Vladimir Putin, iar în urma convorbirii, el a spus că este „foarte dezamăgit” și că „nu a făcut niciun progres”, în încercarea de a opri războiul din Ucraina.

La câteva ore după ce Trump a vorbit cu Putin, Rusia a lansat cel mai mare atac asupra Ucrainei, cu drone și rachete.

Întreruperea ajutorului pentru Ucraina a însemnat și oprirea unui transport de interceptori antirachetă Patriot, rachete antiaeriene AIM-120, obuze, rachete AGM-114 Hellfire, rachete GMLRS pentru lansatoarele de rachete HIMARS, rachete antitanc Stinger și lansatoare de grenade.

Interceptoarele Patriot sunt deosebit de necesare pentru Ucraina, pentru eficacitatea în a contracara rachetele balistice rusești. După convorbirea cu Zelenski, Trump a spus că ucrainenii au nevoie de acele sisteme Patriot, însă președintele american i-a spus că și americanilor le trebuie.

„Vom vedea dacă putem găsi câteva disponibile. Sunt foarte greu de obținut, avem nevoie și noi de ele", a spus Trump.

  • Statele Unite au acordat Ucrainei asistență militară în valoare de 66,9 miliarde de dolari de la invazia Rusiei din 2022, potrivit unei fișe informative a Departamentului de Stat din martie 2025.

În cadrul unei conferințe de presă din 2 iulie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell, a descris auditul stocurilor de arme ale SUA ca fiind o „revizuire a capacităților”.

„Ceea ce am făcut aici, la Departamentul Apărării, este să creăm un cadru pentru a analiza ce muniții trimitem și unde, pentru a ajuta președintele și secretarul apărării să ia decizii”, a spus Parnell.

Personalul Pentagonului „a finalizat o evaluare a ajutorului înghețat pentru Ucraina”, după cum a declarat un oficial al apărării. Generalul Dan Caine, președintele Comitetului șefilor de stat major, pregătește o recomandare pentru Hegseth cu privire la reluarea livrărilor.

Nevoia armatei americane de interceptori de rachete a crescut în ultimele luni. Trupele americane au apărat baza aeriană Al Udeid de un atac cu rachete iraniene, luna trecută, în ceea ce Caine a descris ca fiind „cea mai mare salvă de interceptori Patriot din istorie”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE