Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Rheinmetall cere UE să crească investițiile în apărare. ”SUA se vor concentra asupra Asiei, iar Europa va rămâne complet singură”

Directorul executiv al Rheinmetall, cei mai mare contractor militar german, a cerut statelor europene să înființeze grupuri de apărare mai mari și mai specializate pentru a concura cu rivalii din Statele Unite. Într-un interviu acordat Financial Times, Armin Papperger a afirmat că țările UE trebuie să specializeze în producerea de tehnică militară diferită dacă vor ca Europa să-și consolideze capacitatea de apărare.

”Nu are prea mult sens dacă vor alege, să zicem, a doua sau a treia cea mai bună tehnologie deoarece o țară vrea asta din rațiuni naționaliste. Asta este cea mai dificilă discuție pe care o au la nivel guvernamental. Avem nevoie de companii mari în Europa”, a declarat Armin Papperger, directorul executiv al companiei Rheinmetall.

Eforturile liderilor UE de a consolida cooperarea în domeniul apărării au fost împiedicate din cauza fragmentării din această industrie. Companiile europene de armament concurează între ele, bugetele militare sunt controlate la nivel național, iar fiecare stat vrea să mențină controlul asupra lanțurilor de aprovizionare strategice, a fabricilor, a locurilor de muncă și a avantajelor tehnologice.

Un exemplu de cooperare transfrontalieră de succes este reprezentat de cel mai mare producător de rachete din Europa, MBDA, care este deținut de BAE Systems din Marea Britanie și de grupul aeronautic european Airbus. Fiecare deține o participație de 37,5 %, restul fiind în proprietatea companiei Leonardo din Italia.

Prețul acțiunilor Rheinmetall a crescut de peste cinci ori pe fondul războiului din Ucraina

Contextul în care Europa își remobilizează armatele este considerat a fi unul avantajos pentru companii precum Rheinmetall, care produce, de asemenea, vehicule de luptă pentru infanterie, drone de luptă și tunul cu țeavă lisă care se află pe tancul Leopard 2.

Compania germană a făcut afaceri cu Rusia până când Guvernul de la Berlin i-a retras licența de export în 2014, în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Kremlin.

După invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, prețul acțiunilor Rheinmetall a crescut de peste cinci ori, iar compania se așteaptă să aibă comenzi de la membrii NATO și aliații săi în valoare de 60 de miliarde de euro până la sfârșitul anului 2024. În luna martie, Papperger a vândut acțiuni de cinci milioane de euro - puțin peste 6% din totalul acțiunilor pe care le deținea în cadrul companiei.

În 2023, Rheinmetall a finalizat preluarea, în valoare de 1,2 miliarde de euro, a rivalului său spaniol Expal, motiv pentru care și-a consolidat poziția de lider în lanțul de aprovizionare cu muniții. La 18 martie, a ajuns la un acord să cumpere Reeq, un producător olandez de vehicule terestre fără pilot la bord utilizate în luptă, pentru o sumă nedeclarată.

Considerat a fi un personaj controversat,

De asemenea, Papperger a cerut ca UE să ia în considerare un echivalent al sistemului de apărare Iron Dome al Israelului. El este optimist în ceea ce privește schimbarea de strategie militară a Germaniei, sau "Zeitenwende", așa cum a numit cancelarul Olaf Scholz schimbarea epocală a țării de la războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina.

Un mesaj transmis de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a fost suficient pentru ca Rheinmetall să decidă să accelereze producția, a declarat Papperger pentru ziarul Spiegel, la începutul acestui an.

În timp ce alți contractori militari germani s-au plâns de lipsa unor comenzi concrete din partea Berlinului, Papperger a afirmat că Rheinmetall a reușit să-și crească rapid capacitatea. Anul viitor, compania germană va produce 700.000 de proiectile de artilerie, față de 70.000 pe an înainte de 2022 - datorită investițiilor în noi linii de producție înainte ca războiul să reizbucnească în Europa.

”Am făcut investiții din timp”, a precizat Papperger, făcând referire la cele din Ungaria, Australia și Marea Britanie.

Localizarea și creșterea capacității de producție în multe țări este importantă pentru comenzile viitoare, a adăugat directorul executiv al Rheinmetall, potrivit sursei citate.

Dacă Donald Trump va deveni președintele SUA, "presiunea va fi mai mare" asupra Germaniei, a spus Papperger, însă cursa pentru reconstruirea forței militare a țării va continua indiferent cine va ajunge la Casa Albă.

"SUA se concentrează mai mult pe zona Asia-Pacific decât pe Europa", a spus el.

În cazul în care "situația foarte riscantă" din regiune ar declanșa un conflict armat în toată regula, ”SUA se vor concentra pe Asia, iar apoi Europa va fi complet singură”, a mai precizat directorul executiv al Rheinmetall.

Papperger a evidențiat că, în ultimii zeci de ani, liderii europeni au profitat de faptul că Statele Unite vor interveni în cazul unei amenințări militare în Europa, însă ”acest lucru nu se va mai întâmpla”.

Republicanii din Congresul SUA au blocat ajutorul militar pentru Ucraina și, prin această decizie, au trimis un "mesaj foarte clar", care a fost "nu mai plătim pentru voi".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE