Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce presupune modelul finlandez de apărare care ar urma să fie aplicat de UE

Comisia Europeană vrea să aplice la nivelul Uniunii modelul de apărare al Finlandei în faţa Rusiei. Acesta presupune o strategie de apărare ce implică toată populația, astfel încât oamenii să fie pregătiți să facă față oricărui tip de ameninţări, nu doar de natură militară, ci şi atacuri cibernetice sau dezastre naturale.

De altfel, securitatea şi apărarea reprezintă un subiect central pe masa liderilor europeni, în contextul publicării recente de către Comisia Europeană a Strategiei privind industria europeană de apărare şi a programului asociat de investiţii în apărare.

Comisia Europeană a solicitat Finlandei să pregătească un raport privind un demers comun al statelor membre, pentru consolidarea pregătirii cetăţenilor pentru apărare. Raportul va avea la bază modelul aplicat de Finlanda, ţară ce are o lungă frontieră cu Rusia.

”Finlandezii au învățat să trăiească în proximitatea Rusiei”

Șefa Comisiei Europene Ursula Von der Leyen recunoaște că Europa nu a făcut destul pentru securitatea sa.

Ursula Von der Leyen, șefa Comisiei Europene: Știm că ambițiile lui Putin nu se vor opri în Ucraina. Dincontră, Putin vorbește despre misiunea sa istorică. Și acest lucru, este familiar poporului finlandez, dragă Sauli (n.r. fost președinte al Finlandei). Finlandezii au învățat să trăiească în proximitatea Rusiei, un vecin agresiv și imprevizibil și acest lucru a transformat puternic societatea voastră.

Pregătirea Finlandei nu vizează doar aspectul militar. Ea ține de mentalitatea specifică a ţării în materie de pregătire a cetăţenilor pentru apărare.

Finlanda a devenit membră NATO acum un an

Prezent la Bruxelles, fostul președinte al Finlandei, Sauli Niinisto - cel însărcinat cu redactarea raportului - a atras atenţia că pregătirea pentru securitate şi apărare este un domeniu amplu, care dincolo de apărarea militară convenţională, implică rezilienţa cibernetică sau folosirea dronelor.

Sauli Niinisto, fost președinte al Finlandei: Pentru a avea pace, trebuie să fii puternic. Puternic nu pentru război, dar pentru a garanta pacea. Pentru că a fi puternic nu e o provocare, nu e o tactică, Europa trebuie să fie puternică.Mai puternică decât acum.

Am subliniat adesea în fața poporului finlandez că fiecare dintre noi apără țara noastră.

Finlanda a devenit membră NATO acum un an, iar întărirea frontierei cu Rusia a ofensat Kremlinul.

Cu câteva săptămâni în urmă, Putin a anunțat că va trimite trupe la granița cu Finlanda.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE